|

Koja je cijena da SDA dobije i DF i SBB u vlasti, sljedeća sedmica donosi mogući rasplet

Koja je cijena da SDA dobije i DF i SBB u vlasti, sljedeća sedmica donosi mogući rasplet
125
Piše: A. D.
29.3.2019. u 07:24
106
komentara
125

dijeljenja
Koja je cijena da SDA dobije i DF i SBB  u vlasti, sljedeća sedmica donosi mogući rasplet Izetbegović, Komšić i Radončić
Sedmica koja je na izmaku donijela je nove obrate u ionako zamršenoj političkoj situaciji u BiH. A ona je toliko zamršena da je jučerašnja, poodavno planirana, posjeta evropskog komesara Johannesa Hahna praktično bila besmislena.
U prvom redu, trebalo je da sjednica uslijedi u momentu pokrenutih procedura ili u najmanju ruku konačnih dogovora političkih aktera o formiranju državne, ali i federalne vlast. No, Hahn je došao u momentu u kojem se po ovom pitanju još ne vidi svjetlo na kraju tunela.

Demokratska fronta Željka Komšića u utorak se postarala da konačno obznani ono što su svi već znali, a to je da se DF odlučio za ulazak u pregovore o vlasti s neminovnim partnerima SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Nakon ovog novog političkog obrata postavilo se pitanje koja je cijena da SDA, koja ponavlja mantru da neće sama u vlast, prihvati DF, ali i SBB koji priželjkuje kao partnera. Sve oči uprte su u Vladu KS i opciju da obje ove stranke svojim napuštanjem sarajevske koalicije doprinesu novom preslagivanju kantonalne vlasti.

Napuštanje Bh. blokaZa narednu sedmicu je najavljen novi sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH. Za očekivati je da naredna sedmica donese nove političke obrate, kao što je to uradila i ova, ali i mogući rasplet situacije.

DF-ovim objelodanjivanjem odluke o ulasku u pregovore o vlasti pogažen je dogovor sa SDP-om i Našom strankom donesen 5. februara u okviru Bh. bloka kada su Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović poručili da neće koalirati sa Strankom demokratske akcije i nacionalnim strankama na federalnom i državnom nivou.

Promptno je uslijedila reakcija SDP-a i Naše stranka odakle je DF-u odmah poručeno da ove dvije stranke nisu dobile povjerenje birača kako bi vlast formirale s nacionalističkim stranakama i bile pijun u rasporedu vlasti gdje domove naroda već kontrolišu SNSD i HDZ.

No, DF je u utorak, nakon odluke da krene u pregovore o formiranju vlasti, ponudio ujedinjenje ljevice s posebnim akcentom na spajanje sa SDP-om.

Iz SDP-a im nisu ostali dužni te su poručili da je "ponuda DF-a o ujedinjenju stranaka lijeve orijentacije, u periodu dok ta stranka pregovara s nacionalističkim strankama, ocijenjena kao nekorektna i pokušaj ublažavanja negativnih posljedica pristupanja DF-a razgovorima o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om".

Ne obazirući se na poruke koje su dobili iz SDP-a i Naše stranke, u DF-u su odmah "prionuli na posao" te su počeli pregovori sa SDA, daleko od medija, a što je jučer potvrdio i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić otkrivši javnosti da su s DF-om u intezivnoj komunikaciji, a da su za to zaduženi generalni sekretar Halid Genjac i generalni sekretar Zlatko Miletić.

No, istovremeno, SDA na drugom kolosijeku pregovara sa SBB-om te je prekjučer zadužila još jednog potpredsjednika Šefika Džaferovića da "ispipa puls" lidera SBB-a Fahrudina Radončića kada je riječ o koaliranju sa SDA uz novopečenog potencijalnog partnera DF.

Ali kod lidera SBB-a, sudeći prema izjavi koju je dao za Klix.ba, pritisak je, na spomen DF-a, još uvijek visok.

"Džaferović je predložio sastanak u Predsjedništvu BiH i ideju da SBB razmotri opciju da uđe u vlast. Međutim, s obzirom na to da SDA i DF imaju dovoljno mandata za državni i federalni nivo vlasti (zajedno sa HDZ-om i SNSD-om) mi ne vidimo potrebu da SBB participira u tome. Inače, razgovor je bio vrlo korektan i konstruktivan", rekao je Radončić za Klix.ba.


Poziv RadončićuIpak, ne treba SDA, kako je jučer izjavio Sarajlić, dva, tri ili sva četiri ministra u Vijeću ministara BIH. Ne želi SDA, kaže on, sama to nositi, te je opet javno poručio, praveći se da nije čuo Radončićevu poruku, da se iskreno nada da će i SBB biti dio probosanske koalicije.

I dok je Sarajlić pun optimizma, njegov stranački kolega i premijer FBiH Fadil Novalić baca "drvlje i kamenje" na SBB, prevashodno što se udružio s HDZ-om i nastavlja s preglasavanjem SDA u Vladi FBiH.

"Evidentno je da je saradnja SBB-a i HDZ-a za neka njima prioritetna pitanja, a to su kadrovi, nasuprot stvarnim interesima. Mislim da je ovo jedna vrsta nervoze zbog koaliranja SDA sa DF-om i s tim probosanskim blokom", kazao je jučer Novalić.

No, o tome hoće li DF moći, kako se nada, sa SDA u vlast, presudnu riječ će dati HDZ bez kojeg se, praktično, vlast neće moći formirati.

Zanimljivo je da se nijedan visoki fukcioner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH još uvijek nije zvanično i u ime stranke oglasio o tome da li je HDZ-u prihvatljiva koalicija s "nelegitimnim drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH" Željkom Komšićem.

Učinio je to tek za Klix.ba, ali u svoje ime, zamjenik predsjednika HDZ-a Nikola Lovrinović.

"Meni lično je neprihvatljiv i on i stranka", jasno je poručio Lovrinović.

Da li će tog stava biti i lider HDZ-a Dragan Čović i koja je uopće cijena da u koaliciju sa SDA idu i DF i SBB, ostaje da se vidi.
Prijavi grešku


Komentari (106)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...