{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Köhler: BiH je mjesto u EU, ali brzina ulaska u EU zavisi od provedbe reformi

F
5.7.2007. u 13:30
0
0
Köhler: BiH je mjesto u EU, ali brzina ulaska u EU zavisi od provedbe reformi
0
Köhler: BiH je mjesto u EU, ali brzina ulaska u EU zavisi od provedbe reformi
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Haris Silajdžić primili su danas predsjednika Njemačke Horsta Köhlera, koji boravi u jednodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.
"Vi pripadate evropskoj obitelji i vrata Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu su otvorena, BiH je mjesto u EU i podržat ćemo vas na tom putu.", kazao je članovima Predsjedništva BiH njemački predsjednik.

Dodao je kako od BiH zavisi brzina njenog ulaska u EU, oviseći od provedbi potrebnih reformi u skladu s evropskim standardima.

Predsjedavajući Radmanović je istaknuo opredjeljenje i odlučnost BiH za ulazak u evroatlantske integracije. Izrazio je nadu da će do kraja ove godine biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i rekao da je na ovom putu pomoć SR Njemačke svakako dobrodošla.

Zahvaljujući predsjedniku Kőhleru na svekolikoj pomoći koju je Njemačka do sada učinila za BiH, posebno u godinama provedbe i stabilizacije mira nakon Daytonskog sporazuma, članovi Predsjedništva su također ponovili zahvalnost i za stalnu podršku procesu približavanja Bosne i Hercegovine EU i NATO-u.

Član Predsjedništva BiH Komšić je naglasio da je važan preduvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU suradnja s Haškim tribunalom što više ne predstavlja problem i da je to proces koji ide svojim tokom, a nastavit će se.

Kao pozitivan primjer uspješnog provođenja reformi istaknuo je reformu obrane što predstavlja jedan od ključnih dokaza da se u BiH mogu uspostaviti evropski i NATO-standardi.

"Politička stabilnost i sigurnost su pretpostavka za ekonomski razvoj koji je neophodan za BiH. Cilj je izgraditi demokratsku, tolerantnu državu s vrijednostima i standardima ujedinjene Evrope.", naglasio je član Predsjedništva BiH Silajdžić.

Ovom prigodom sugovornici su zajednički izrazili nadu da će se dobri bilateralni odnosi dviju zemalja i dalje razvijati u duhu međusobnog uvažavanja i razumijevanja, uz kontinuirane intenzivne kontakte na svim razinama vlasti. Na kraju susreta članovi Predsjedništva BiH su pohvalili uspješan angažman njemačkih vojnika u sastavu međunarodnih mirovnih snaga u BiH, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: