U stabilnom su stanju
158

Kod nevakcinisane djece iz Tuzle i okoline se pojavile morbile, šestero u bolnici

A. K.
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Na području Tuzlanskog kantona evidentirana je pojava morbila, poznatijih kao ospice, a one su dijagnosticirane kod mališana koji nisu vakcinisani MRP vakcinom. Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo TK, šestero ih se nalazi u bolnici.

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK navode da su morbile dijagnosticirane kod djece predškolskog i školskog uzrasta i oni su sa područja Tuzle, Kalesije i Živinica. Iz zavoda ističu i da je riječ o desetero djece koja, prema njihovim informacijama, nisu vakcinisana.

"Prema informacijama koje smo dobili iz Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, hospitalizirano je šestero djece. Radi se o četvero djece dojenačke dobi (2022. godište) iz Živinica, jednom djetetu u dobi od šest godina iz Kalesije i jednom djetetu dobi 11 godina iz Tuzle. Sva djeca su stabilnog stanja", kažu iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Bolest se širi direktnim kapljičnim putem preko kapljica koje izlaze iz nosa ili ždrijela zaražene osobe, odnosno kihanjem, kašljanjem i slinjenjem. Inkubacija bolesti iznosi prosječno 14 dana, a osoba je zarazna četiri dana prije izbijanja osipa i još četiri dana nakon toga.

"Oboljenje se manifestira povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom, hunjavicom, kašljem i karakterističnim osipom po koži i sluznicama. Moguće je da se bolest komplicira upalom uba, pluća ili teškom upalom mozga", pojašnjavaju iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Najvažnija mjera prevencije bolesti je vakcinacija MRP vakcinom, a stručnjaci naglašavaju da je ona obavezna i sigurna.

"Pozivamo sve roditelje koji nisu vakcinisali svoje dijete protiv morbila da se jave u Centar za vakcinaciju nadležnog doma zdravlja kako bi se sprovela vakcinacija i na taj način spriječilo obolijevanje djece", naglašavaju iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Mjere koje preporučuje Zavod za javno zdravstvo TK za sprečavanje širenja virusa morbila se ogleda prije svega u provjeri toga da li je dijete vakcinisano protiv morbila, rubeole i zaušnjaka (MRP vakcina). Također, tu je pranje ruku, a ukoliko sapun i voda nisu trenutno dostupni mogu se kroistiti i gelovi za dezinfekciju.

"Ne dirajte oči, nos i usta prilikom kašljanja i kihanja, pokrivajte maramicom usta i nos prilikom kašljanja i kihanja, a nakon kašljanja i kihanja obavezno operite ruk te upotrijebljenu maramicu bacite u kantu za smeće. Pokušajte izbjeći bliski kontakt kao što je ljubljenje, grljenje ili dijeljenje pribora za jelo i piće sa osobama koje su bolesne", savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Ukoliko već postoji oboljenje važno je smanjiti rizik od širenja zaraze na druge osobe.

"Posjetiti ljekara te nakon toga ostati kod kuće i odmarati. Uzimati dosta tečnosti da se nadoknadi tečnost izgubljena zbog povišene temperature i znojenja. Ne ići na posao, u školu ili vrtić najmanje četiri do sedam dana nakon izbijanja osipa", dodaju iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Za vrijeme trajanja bolesli izbjegavati kontakt sa osobama koje su osjetljive na infekcije, poput djece i trudnica. Nakon prebolovane bolesti dijete treba odvesti ljekaru radi dogovora o nastavku redovne vakcinacije.