Iznenadne odluke
14

Koalicija u Zenici, gdje svako vodi svoju politiku, odgodila raspodjelu ministarstava

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas je trebala biti izvršena raspodjela ministarstava, ali iz čitave priče zbog mogućih pregovora Bh. bloka sa SDA, povukli su se zastupnici SBB-a, a sastanak je zbog odsustva pojedinih predstavnika stranaka prolongiran za ponedjeljak.

Početak današnjeg sastanka obilježilo je obraćanje predsjednika Kantonalnog odbora SBB-a Ermina Čehića koji je kazao da SBB ne želi iznevjeriti svoje glasače i ući u moguće pregovore Bh. bloka sa Strankom demokratske akcije zbog čega su izašli iz većine.

Međutim, predsjedavajući Skupštine ZDK Ismet Sarajlić (SBB) ipak je dobio podršku da ostane na mjestu predsjedavajućeg, a da li će to podržati i njegovo glavno predsjedništvo, još nije poznato.

On je u izjavi za medije kazao kako će SBB u ZDK podržati one odluke koje su dobre za građane ovog kantona te naglasio da uopće nisu došli do razgovora oko direktora Kantonalne bolnice Zenica.

Ismet Sarajlić (Foto: E. M./Klix.ba)
Ismet Sarajlić (Foto: E. M./Klix.ba)

Potpredsjednik Nezavisnog bloka Fuad Kasumović je prvi napustio sastanak nakon izlaska predstavnika SBB-a te je u obraćanju novinarima naglasio kako niko nije htio ministarstva koja su oni zatražili (Ministarstvo finansija, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva) te da je SBB izašao iz većine zbog toga jer ne može dobiti funkciju direktora u KBZ. Na pitanje da li NB ima rješenje za Kantonalnu bolnicu, Kasumović je kazao da bi onaj ko ima ministarstva trebao imati svoje ljude u sklopu institucija tih ministarstava.

Na kraju razgovora kandidat za premijera ZDK, koji izlaskom SBB-a, nije izgubio potpise za ovu poziciju, Mehmed Bradarić je kazao da je sastanak prekinut zbog toga što Kasumović nije bio na sastanku.

"Blizu smo rješenja, samo danas nismo bili reprezentativni da nastavimo sastanak s obzirom da je Kasumović zbog zdravstvenih problema otišao primiti injekciju. Sastanak smo prolongirali za ponedjeljak u 10 sati i vjerujem da ćemo doći do konačnog rješenja. Nismo razgovarali o podjeli ministarstava, aspiracija ima, ali niko nije zakovao svoju odluku za ministarstvo te da ćemo do srijede predati podijeljene resore, imena ministara i što smo ranije dogovorili oko rokova ipak ispoštovati. Vjerujem da ćemo do kraja januara imati Vladu ZDK", kazao je Bradarić.

Mehmed Bradarić (Foto: E. M./Klix.ba)
Mehmed Bradarić (Foto: E. M./Klix.ba)

Na pitanje koliko su bile čvrste odluke pojedinih predstavnika za ministarstva i koliko su predstavnici stranaka dosljedni svojih zahtjeva, Bradarić je kazao da se o svemu razgovaralo, ali da ništa nije konačno. Kazao je da je bilo priče i o cijepanju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport na dva ministarstva.

"Subota ili nedjelja će donijeti preciznija rješenja. Ako ne bude to do kraja januara, onda trebamo reći da ne ide... Na bazi logike i popunjavanja aspiracija, razgovaralo se i podjeli trenutnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta na dva ministarstva i to na ministarstvo obrazovanja i ministarstvo kulture, sporta i mladih. Moj uslov je, ako do toga dođe, da nema posebnih zapošljavanja. Imamo pomoćnike ministara i neka oni rade taj posao. Morat ćemo više novca izdvojiti za kulturu, sport i omladini nego je to bilo do sada", pojasnio je Bradarić.

Demantovao je i navode Kasumovića da niko nije htio ministarstva finansija, zdravstva i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"Ko ne želi finansije, zdravstvo i druga ministarstva? Sve zavisi ko vam to priča, a ista ta priča ima svoj nastavak", izjavio je Bradarić.

Današnji sastanak koji je trebao kristalizirati situaciju u Zeničko-dobojskom kantonu donio je smutnju u koaliciji u kojoj svako priča što želi bez, očigledno, vidljivih zajedničkih stavova.

U ponedjeljak s početkom u 10 sati nastavit će se pregovori oko raspodjele ministarstava i formiranja vlasti u ZDK, a da li će se ispoštovati rokovi i koliko će stranke biti fleksibilne i voljne održati ovu koaliciju na okupu, ovisiti će i poštivanje zadatih rokova da će sve biti završeno do kraja januara.