Da bi se ukinula diskriminacija
174

Koalicija Jednakost predlaže ukidanje Predsjedništva i Doma naroda BiH

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Koalicija Jednakost proslijedit će nadležnoj parlamentarnoj komisiji u Parlamentarnoj skupštini BiH svoj prijedlog za provedbu odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH. Kažu kako je njihov model zasnovan na preporukama Venecijanske komisije i iskustvima švicarskog političkog sistema.

Koalicija Jednakost svojim modelom predlaže ukidanje Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Venecijanska komisija je još 2005. godine predložila da se oba ova tijela ukinu i da se na taj način politički sistem BiH pojednostavi", ističe Saša Gavrić iz Koalicije Jednakost.

Predlagači ovakvog modela smatraju da je on podjednako realan kao i svi do sada s ozirom da nijedan predloženi još nije okupio većinu u Parlamentu BiH.

"Model sam po sebi ne diskriminira ni Ostale ni konstitutivne narode nego predviđa da se izvršna vlast koncentriše samo na Vijeće ministara gdje imamo zastupljene konstitutivne, a imali bi i Ostale. Sve stranke koje formiraju većinu mogu učestvovati u tom izvršnom tijelu, a što se tiče ukidanja Doma naroda samo njegovo postojanje nije do sada opravdano, jer on otkad postoji nije vršio skoro nikako svoju osnovnu funkciju, a to je zaštita vitalnog nacionalnog interesa. Samo u pet zakona je potegnuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa i to nije razlog da postoji cijeli jedan dom. U slučaju da se želi zadržati pitanje vitalnog nacionalnog interesa on se može prebaciti u Zastupnički dom", mišljenja je Gavrić.

U Koaliciji Jednakost ističu da bi u tom slučaju imali jednostavniju proceduru za donošenje zakona, a smanjili bi se i troškovi finansiranja Parlamenta.

O ovakvom prijedlogu u Sarajevu je u ponedjeljak navečer održana javna rasprava, a nakon toga prijedlog će biti upućen Komisiji za provedbu presude Sejdić-Finci. Ističu da prijedlog ne upućuju "šestorki", jer se o tome ne raspravlja u kafanama, kako to gotovo redovno rade lideri političkih stranaka kada razgovaraju o brojnim pitanjima bitnim za državu i građane.

Kada su u pitanju entiteti u ovoj koaliciji ističu da diskriminiacije ima i na nižim nivoima vlasti te da će u budućnosti pokušati prvo u Tuzlanskom kantonu ukinuti diskriminaciju Ostalih, na sličan način kako je to nedavno urađeno u Kantonu Sarajevo.

"Ovaj model je interesantan, ali za njegovu implementaciju treba više vremena i puno političke volje. Mi nismo imali političke volje u proteklih 40 mjeseci da implementiramo jednu jednostavnu i jasnu odluku suda u Strazburu za šta imamo sve parametre i direktive, a ovo je ipak skok u duboku vodu, gdje ne znamo šta nas čeka, pogotovo što je u našoj tradiciji uvijek postojao model u kojem smo imali višedomne parlamente ili skupštine. Žao mi je što je teza o ovakvoj promjeni došla kasno, bojim se da ako u mjesec dana ne napravimo ono što Evropa od nas traži, dvije godine ćemo biti u zastoju. Ako ne prođu sada amandmani na Ustav da bi se implementirala presuda, imat ćemo pred sobom vremena sjedeći izvan EU bez da budemo kandidat, pa onda možemo otvoriti raspravu i ovakvoj temi o jednodomnom parlamentu", kazao je Jakob Finci.

Svaka ideja je prihvatljiva onoliko koliko ima za nju ruku u Parlamentu, ističe Darko Brkan iz Koalicije Jednakost, odgovarajući na pitanje je li realno očekivati da njihov model bude prihvaćen.

"Ovo je jedan od modela. Prvo predstavljavamo ovaj, postoje i drugi modeli koje ćemo prezentirati pa ćemo vidjeti koji će biti naprihvatljiviji. Ovaj model prvo rješava ovu presudu Sejdić-Finci, pa onda sve ostale koje bi eventualno mogle biti donesene u ovom kontekstu", kaže Brkan.