BiH
0

Koalicija Jednakost: HDZ-ov model ustavnih promjena neprihvatljiv

FENA
Bilo koji model ustavnih promjena koji uvodi nejednaku vrijednost glasa građana bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine apsolutno je neprihvatljiv, poručuje Koalicija Jednakost stranačkoj "četvorki" koja čini parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, kao i koaliciji stranaka koje čine Vijeće ministara BiH.

"S obzirom na to da je potpuno netransparentan sam proces pregovora o modelu implementacije presude između lidera Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990, već i šture informacije koje su do sada predočene javnosti izazivaju zabrinutost da će i novi prijedlog HDZ-a i HDZ1990 predstavljati pokušaj da se kroz navodnu implementaciju presude u slučaju Sejdić i Finci, uvede nejednaka vrijednost glasa u FBiH, što ovaj proces vraća unazad, i to u trenutku kada su već svi dogovoreni rokovi uveliko probijeni", citat je iz današnjeg saopćenja Koalicije Jednakost.

U ovoj koaliciji smatraju da se, ukoliko razmatrani model predviđa uspostavljanje kantona kao izbornih jedinica za izbor članova Predsjedništva BiH, ne smije desiti da kantoni s različitim brojem glasača imaju isti uticaj na izbor članova Predsjedništva, kako je sugerirano kroz medijska izvješća o ovom procesu.

Na ovaj način bi se, ističu u Koaliciji Jednakost, direktno umanjila vrijednost glasa onih glasača koji dolaze iz kantona s većim brojem stanovnika, što bi u ustavni sistem uvelo dodatnu diskriminaciju umjesto da je ukine.

"Bosna i Hercegovina je država u kojoj za direktno izabrane funkcije vrijedi princip građanskog glasa i takva mora ostati. Svako rješenje kojim bi se ovaj princip degradirao predstavljalo bi regresiju demokratije", stav je Koalicije Jednakost.

Naglašava i da građani BiH ne smiju biti manje ili više vrijedni po etničkim, teritorijalnim ili bilo kojim drugim osnovama i svi imaju pravo da jednako učestvuju u odlučivanju o bilo kojoj poziciji koja se bira na direktnim izborima.

Koalicija Jednakost u saopćenju navodi da će otvoreno pozvati građane na bojkot svih partija koje uzimaju u obzir rješenja za implementaciju presude Sejdić i Finci koja bi mogla dovesti do nove diskriminacije.

Koaliciju čini 22 organizacije civilnog društva iz cijele BiH, a zalaže se za promjenu ustava na svim nivoima vlasti u BiH, kao i svih zakona koji u sebi imaju elemente diskriminacije na etničkoj osnovi.