Osuda HDZ-ovih blokada
338

Koalicija Država: Sankcije Čavari predstavljaju crvenu kartu Čoviću

B. R.
Koalicija Država (Foto: I. L./Klix.ba)
Koalicija Država (Foto: I. L./Klix.ba)
U Koaliciji Država smatraju da su današnje američke sankcije i predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Marinku Čavari (HDZ) "crvena karta" predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću.

Kako su saopćili iz ove koalicije koju čine PzP, NB, Zeleni i još nekoliko stranaka, ovo je opomena HDZ-ovoj politici blokada institucija, nemogućnosti izbora izvršne vlasti nakon izbora 2018. godine te stvrstavanju na stranu onih koji žele etničku podjelu države.

"Čavara je ciljano izabran i predstavlja naviše rangiranog HDZ-ovog funkcionera izvršne vlasti u FBiH, iz čega jasno proizilazi da američka administracija zna ko je odgovoran za opstrukciju", naveli su.

Ocijenili su da je ovo "brutalna" poruka Čoviću i HDZ-u.

"Ako je stavljanje Asima Sarajlića na američku crnu listu, zbog političke korupcije, bio žuti karton za SDA i Bakira Izetbegovića, označavanje Čavare jeste crveni karton Čoviću za političku opstrukciju i rušenje pravnog poretka države", naglasili su.

U Koaliciji Država su mišljenja da je sada jasno koliko je bilo važno ostati dosljedan po pitanju izmjena Izbornog zakona i ne pristati na, kako su naveli, ucjene i planirani aparthejd kao uvod u treći entitet i rasparčavanje države.

"Budućnost države Bosne i Hercegovine danas više nego prije pola godine sigurno jeste u evropskim ustavnim i zakonskim rješenjima, a ne u etnonacionalističkim podjelama i otimanju države od njenih građana", saopćili su iz Koalicije Država.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je ranije danas izjavio da su sankcije Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država pokazatelj da je prošlo vrijeme kada su "mračnjaci prolazili nekažnjeno".

Podsjećamo, kao razlog zašto je Čavara sankcionisan istaknuto je to što ga Amerikanci smatraju odgovornim za blokadu funkcioniranja FBiH. Kao razlog sankcionisanja ministra zdravstva Alena Šeranića (SNSD) istaknuto je promicanje secesionističkih aktivnosti RS-a.

SAD su ranije sankcionisale i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, banjalučku Alternativnu televiziju (ATV), bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić, bivšeg predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltiju, bivšeg predsjednika PDA Mirsada Kukića i visokopozicioniranog zvaničnika SDA Asima Sarajlića.