BiH
230

Koalicija Domovina spremna participirati u Vladi RS-a

Anadolija
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Koalicija Domovina spremna je participirati u Vladi Republike Srpske, saopštio je potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom na kojem se razgovaralo i o imenovanju mandatara za sastav nove Vlade tog entiteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Salkić je naveo da bi učešće predstavnika Koalicije Domovina u izvršnoj vlasti značilo i dobivanje čvrstih garancija za rješavanje ključnih pitanja vezanih za položaj Bošnjaka, prije svega u oblasti obrazovanja.

"Mi imamo kapacitet i prema biračima smo obavezni da njihove interese zastupamo u vlasti entiteta Republika Srpska“, istakao je Salkić.

Ističući zadovoljstvo razgovorima s predstavnicima Koalicije Domovina, Dodik je kazao da su oni sada polazna osnova za nastavak dijaloga.

"Bilo bi značajno zbog relaksacije političkih odnosa da predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda iz Domovine budu dio Vlade RS“, kazao je Dodik.

I on i Salkić pojasnili su da se na današnjem sastanku nije razgovaralo o detaljima učešća Koalicije Domovine u Vladi RS.

"Prije svega treba imenovati mandatara kako bi se onda i on uključio u te razgovore u kojima ću i ja učestvovati , ali u ulozi predsjednika SNSD-a“, pojasnio je predsjednik RS.

Salkić je kazao da će o današnjem sastanku informisati i rukovodtsvo SDA i predstavnike Koalicije Domovina, ali je odbio odgovoriti na pitanje da li bi se učešće predstavnike Koalicije Domovina u Vladi RS-a moglo odraziti i na formiranje vlasti na nivou BiH, odnosno na sporazum koji su potpisali čelnici SDA, DF-a i Saveza za promjene oko uspostave vlasti na državnom nivou.