Bojkot sjednice
3

Koalicija Domovina neće prisustvovati obraćanju ruske zvaničnice Matvijenko na sjednici NSRS-a

Piše: I. Č.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Zastupnici Koalicije Domovina iz bh. entiteta Republika Srpska neće prisustvovati na sutrašnjoj svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se zastupnicima obratiti predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Ivanovna Matvijenko, potvrđeno je za Klix.ba.

Zvanična odluka Koalicije Domovina o bojkotovanju sjednice zbog kontroverznih izjava ruske zvaničnice Matvijenko na sjednici Doma naroda državnog organa zakonodavne vlasti bit će donesena u utorak ujutro, ali su nam zastupnici potvrdili da definitivno neće prisustvovati sjednici.

Zastupnik Nedim Čivić kazao je za Klix.ba da su imali namjeru prisustvovati svečanoj sjednici NSRS, budući da dolazi državnica koju je trebalo poštovati i uvažavati, ali da je nakon njenih izjava na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH donio odluku da neće prisustvovati na sjednici.

"Ja sigurno, kao čovjek, kao zastupnik, kao predstavnik svog naroda, neću i ne želim učestvovati na sutrašnjoj sjednici. Mi u Bosni i Hercegovini, moj narod i ja, dobro znamo da se ovdje desila klasična agresija na Bosnu i Hercegovinu i da su međunarodne pravosudne institucije presudile najveći oblik ratnog zločina - genocid - nad Bošnjacima", kazao je Čivić.

Istakao je da opovrgavanje takvih činjenica nije dobra politička poruka.

"Mislim da takvi državnici i takvi lideri treba da šalju umirujuće poruke, a ne da bude ratne duhove na ovim prostorima. Neću prisustvovati sjednici i djelimično ću izvršiti pritisak na moje kolege, s obzirom na to da sam zamjenik predsjednika Kluba Koalicije Domovina, da ne učestvujemo u tome. To je apsurdno. Mislio sam da će se situacija drugačije odvijati", istakao je Čivić za Klix.ba.

Dodao je da je neprimjereno isticanje da najveće pravosudne institucije BiH nisu ustavna kategorija i da je neophodno provoditi reforme.

"Ja sigurno kao zastupnik neću i ne želim učestvovati u tome. Mislim da je to bolja varijanta, nego da se dovedem u situaciju da na neki način ometam sjednicu. Ne možemo dozvoliti da tu sjedimo, a da nam neko negira istinu, državu, ustav. Za to nema niko pravo", kategoričan je Čivić.

Zastupnik Admir Čavka istakao je da će Koalicija Domovina ujutro donijeti konačnu odluku da li će prisustvovati sjednici, ali da najvjerovatnije neće prisustvovati sjednici.

"Ono što sam pročitao je, u najmanju ruku, kontroverzno", kazao je Čavka.