Anketa
33

Ko treba biti premijer Kantona Sarajevo nakon rekonstrukcije vlade?

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U narednih mjesec dana trebala bi biti okončana rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo, nakon što je premijer Nihad Uk jutros podnio ostavku.

Od ranije je poznato da u novoj vladi neće biti ministara iz Stranke za BiH, koja definitivno odlazi u opoziciju, ali rekonstrukcija će zahvatiti još neke resore, poput zdravstva i visokog obrazovanja.

Podršku novoj vladi dat će uglavnom sve stranke kao u prethodnoj, izuzev Stranke za BiH. Razlika će biti u podršci pojedinih nezavisnih zastupnika koji su u međuvremenu napustili SBiH i Našu stranku.

Iako se očekuje da u pregovorima za novu vladu kao kandidat da nastavi svoj premijerski mandat bude ponovo Nihad Uk, u narednih mjesec dana bit će iskristalisano da li će se za tu funkciju tokom pregovora pojaviti i neko drugo ime.

Ranije se, prije formiranja vlade s Ukom na čelu kalkulisalo i sa imenima poput Adnana Štete, Elvedina Okerića i slično, međutim kompromis je pronađen da vladu predvodi neko iz Naše stranke, kao što je to bilo i kada je premijer bio Edin Forto.

A anketi odgovorite koga vi smatrate najboljim kandidatom za premijersku funkciju.