BiH
52

Ko su Šarićevi ljudi u BiH

Klix.ba
Darko Šarić
Darko Šarić
Narkobos Darko Šarić, koji je jutros uhapšen u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore, rukovodio je najvećim narko klanom na području bivše Jugoslavije, a svoje saradnike i "poslovne partnere" je imao i u Bosni i Hercegovini.

Šarić je blisko sarađivao sa Naserom Keljmendijem, narko bossom sa crne liste američkog predsjednika Baracka Obame, u vrijeme kada je švercovao kokain iz Južne Amerike, a u Srbiji i regionu prao zarađeni novac.

"Šarić je na početku kriminalne karijere švercovao heroin i tada je počela njegova saradnja sa Keljmendijem. Kada se prebacio na kokain, saradnja je prebačena na pranje novca", rekao je ranije izvor srbijanskog Blica iz MUP-a Srbije.

Prvi trag koji je ukazao na pranje novca i saradnju Šarića i Keljmendija bio je fiktivni izvoz enormnih količina šećera u BiH tokom 2007. godine, kojim su oprane desetine miliona konvertibilnih maraka.

Sklopio aranžman sa Amerikancima

Blic je pisao da su Šarić, njegov kum Safet Kalić i Zvonko Veselinović iz Kosovske Mitrovice bili bliski saradnici Keljmendija.

Naser Keljmendi
Naser Keljmendi

Keljmendi je u dosijeu MUP-a Srbije označen kao glavni finansijer i organizator šverca heroina i kokaina koji se iz Istambula, preko Albanije krijumčari do Peći, a zatim preko Rožaja i Novog Pazara u zemlje zapadne Evrope.

U maju prošle godine pojavile su se informacije da je Šarić sklopio aranžman sa američkim bezbjednosnim službama da bi postao ključni svjedok protiv Nasera Keljmendija. Blic je tada pisao kako je Šarić postao glavni adut protiv bivšeg partnera, pa je američki predsjednik Barack Obama okarakterisao Keljmendija kao najveću prijetnju iz Evrope, a administracija SAD-a ga je stavila na crnu listu 2012. godine.

Zoran Ćopić
Zoran Ćopić

U BiH je Šarić imao još jednog saradnika, "kontroverznog biznismena" Zorana Ćopića, koga je Vrhovni sud Republike Srpske u januaru ove godine osudio na 4-godišnju kaznu zbog pranja novca u bijeljinskoj šećerani, a taj je posao Ćopić obavljao za Šarića.

Dobio hrvatsku putovnicu u Tuzli

U presudi je navedeno da je crnogorska mafija predvođena Šarićem Ćopiću slala milionske iznose zarađene prodajom narkotika, a on je taj prljavi novac preko svojih firmi u BiH ubacivao u legalne tokove, ponajprije preko banjalučkog Agrokopa kako bi sakrio da sav taj novac dolazi od kokainskih pošiljki.

Novac je uplaćen na osnovi fiktivnih faktura koje je, po Ćopićevom nalogu, sastavio direktor Agrokopa Ljubo Mrđen, koji je davno sve priznao te je osuđen.

Hina je pisala kako je krajem 2011. otkriveno da Darko Šarić posjeduje hrvatsku putovnicu na ime Tomislav Savatović izdanu 2007. u hrvatskom konzulatu u Tuzli.