{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uhapšen narkobos Darko Šarić!

T
18.3.2014. u 07:31
2
74
Uhapšen narkobos Darko Šarić!
2
Uhapšen narkobos Darko Šarić!
Darko Šarić
Rano jutros okončana je zajednička akcija državnih organa Srbije i Crne Gore u kojoj je uhapšen narko bos Darko Šarić, javila je TV Pink.
Realizacijiom ove osjetljive, pažljivo i dugo planirane akcije rukovodili su ministri pravde Srbije i Crne Gore Nikola Selaković i Duško Marković. Više detalja bit će poznato nakon konferencije za medije u Vladi Srbije u 12 sati, a za sada je poznato je Šarić uhapšen u Crnoj Gori.

Šarić se u javnosti, tačnije medijima, prvi put "pojavljuje" u oktobru 2009. kada su agencije prenijele da je urugvajska policija zaplijenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui", pod britanskom zastavom, u luci Santiago Vasquez, 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Tom prilikom uhapšene su dvije osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa.

Tovar sa drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije "Balkanski ratnik" američke agencije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja.

Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji.

Šverc kokainaU januaru 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna potjernica. Prema pisanju podgoričke Pobjede 25. januara 2010., a pozivajući se na neimenovane izvore iz policije, Darko Šarić koji je posljednji put viđen u Pljevljima deset dana ranije, napustio je Crnu Goru, i od tada mu se gubi svaki trag. Isti list je kasnije pisao da je Šarić pobjegao u Švicarsku.

Miloš Oparnica, šef Nacionalnog biroa Interpola u Srbiji, objelodanio je 15. februara 2010, tokom gostovanja na B92, da je policija počela da se bavi Darkom Šarićem još 2000. godine zbog pranja novca, što je vjerovatno bio početak raspetljavanja čitavog slučaja. U februaru 2010. iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da je Šarić, osumnjičen u Srbiji za šverc kokaina, napustio teritoriju Crne Gore ilegalno, nekoliko dana prije nego što je crnogorskom birou Interpola dostavljena međunarodna potjernica.

Oparnica je zatim objelodanio da je Srbiji najmanje 15 zemalja dostavilo informacije o vođi najvećeg narko klana u ovom dijelu Evrope, Darku Šariću.

Oparnica je pomenuo da mediji spekulišu o Šarićevom boravku u boravku u Češkoj, Slovačkoj, Švicarskoj, komentarišući da je Darko Šarić bio "aktivan" u više od pet država.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je 13. aprila 2010. optužnicu protiv Šarićeve grupe.

Dan poslije, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da je suština borbe protiv narko klana Darka Šarića i ostalih kriminalnih grupa otkrivanje njihovih veza sa pojedinim državnim funkcionerima iz javnih preduzeća, kao i nosiocima državnih funkcija.

Po Homenu, brojni bivši političari postali su uspješni biznismeni i to odmah nakon što su napustili politiku.

Kao prvi korak naveo je provjeru tokova novca u preduzeću "Maestral Tours", koje je oduzeto od grupe Darka Šarića.

Prema njegovim riječima "Maestral Tours" je, između ostalog, vlasnik dva hotela u Novom Sadu "Vojvodine" i "Putnika", a hoteli u Vojvodini su kupovani preko preduzeća "Palić".

Homen je takođe rekao da su finansijski uspon, poslovi sa drogom i moć Šarića evidentni od 2004. do 2009, i u tih pet godina treba tražiti ljude iz vlasti koji su im pomagali, ako je riječ o pranju novca.

Prema njemu, pri utvrđivanju ko ih je štitio postoje tri pravca istrage - državni funkcioneri, političke stranke i operativci MUP-a. Prema pisanju beogradskog "Blica" iz aprila iste godine, Darko Šarić, optužen za krijumčarenje velike količine kokaina tokom 2009. godine, sarađivao je i sa Zvezdanom Terzićem, bivšim predsjednikom Fudbalskog saveza Srbije (FŠ), za kojim je raspisana potjernica zbog nezakonitih transfera četiri fudbalera. U tekstu su navedeni sastanci Šarića i Terzića u jednom od najelitnijih hotela na crnogorskom primorju.

Budžet za likvidacijeBeogradski "Pres" je u maju 2010. pisao da su narkobos Darko Šarić i članovi njegovog klana napravili početkom 2010. godine plan za likvidaciju najviših državnih funkcionera Srbije, operativaca policije i BIA, za šta je spremljen budžet od 30 miliona eura, kojim je trebalo da budu finansirane akcije na prikupljanju informacija o osobama koje rade na akciji "Balkanski ratnik", zatim zastrašivanja, pripreme i, konačno, izvršenja likvidacija. Do ovih podataka došli su operativci srpske policije i sigurnosnih službi.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević podigao je 6. augusta 2010. novu optužnicu protiv Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 miliona eura od prodaje kokaina.

Radosavljević je izjavio da se zakonski za pranje novca u ovom obimu može dobiti između dvije i 12 godina zatvora. Tužilac je naveo da je novac od droge uložen u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji.

Prema navodima medija, Šarić je kupovinom i privatizacijom preduzeća oprao više od 4,3 miliona eura i više od 200 miliona dinara, što je ukupno više od šest miliona eura. Radi se o novcu koji je uložen u privatizaciju i finansiranje hotela "Putnik" i "Vojvodina" i preduzeća "Mitrosrem" Sremska Mitrovica.

Mediji su pisali i da je glavni Šarićev saradnik za osnivanje i upravljanje of-šor kompanijama bio Predrag Milosavljević, koji je kao finansijski stručnjak bio angažovan u Šarićevom preduzeću "Municipijum S".

Krajem augusta 2010. nekadašnji šef Hypo Alpe Adria banke Tilo Berlin, koji je upravljao ovom ustanovom od 2007. do 2009. u vrijeme kada je vlasnik bila njemačka "Bayern LB", izjavio je da ne poznaje Darka Šarića.

Njega je prethodno bečki dnevnik "Esterajh" optužio da je omogućio Šariću da preko Hypo banke "opere" 100 miliona eura.

Prema "Esterajhu" ova banka je oprala 100 miliona, pri čemu se ovaj list pozivao na interni protokol i istragu srpskih vlasti, u koje je navodno imao uvid, prema kojima je Šarić je preko of-šor firmi uložio oko 100 miliona eura na račune Hypo banke, pretežno u Lihtenštajnu, a paralelno je dobio kredit u visini od 81,56 miliona eura od Hypo Group Netherlands Corporate Finance, a sestrinska kompanija Hypo Alpe Adria International AG odobrila mu je kredit u visini od 17,9 miliona eura. Te kreditne linije su se, navodno, ulile na račun preduzeća Block 67 Associates, koje je gradilo kompleks stanova "Belvil" u Beogradu.

U oktobru 2010. u Crnoj Gori je, na osnovu italijanske potjernice, uhapšen rođeni brat Darka Šarića, Duško. Potjernica ga tereti da je u Italiji bio organizator grupe koja je u u toj zemlji preprodavala kokain.

Krajem oktobra 2011. Specijalno tužilaštvo podiglo je petu po redu optužnicu protiv Šarića i njegovih najbližih saradnika.

Suđenje Šariću i njegovoj grupi zbog šverca više od dvije tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu 9. marta 2012., u Specijalnom sudu u Beogradu, formalno je počelo prema odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku Veliki dio imovine privremeno im je zaplijenjen po Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom, kojom će državni organi upravljati do okončanja krivičnih postupaka koji su u toku protiv njih.

Počeo u PljevljimaTužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je ukupno pet optužnica protiv Darka Šarića, zbog zbog trgovine narkoticima i zbog pranja novca.

Predsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je 10. januara 2013. da se steže obruč oko odbjeglog narkobosa Darka Šarića, kao i da će sljedeći korak biti njegovo hapšenje

Darko Šarić rođen je 21. oktobra 1970.

Čak šest puta je bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih djela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, pronevjeru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prvi put je osuđen kao maloljetnik 1988., kada mu je izrečena vaspitna mjera pojačanog nadzora roditelja. Sljedeći put je osuđen 1992. na uslovnu kaznu, treći put 1994. na kaznu od četiri godine zatvora.

Izgleda da tu kaznu nije odležao do kraja, pošto je već 1996. ponovo osuđen na kaznu od četiri mjeseca zatvora. Već dvije godine kasnije, 3. septembra 1998. je osuđen na kaznu od dva mjeseca, a posle tri mjeseca, 31. decembra iste godine, osuđen je na kaznu od tri mjeseca.

Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: