Prvi Studentski sajam
0

Ko su i šta rade predstavnici sarajevskih studenata

Piše: Adnan Učambarlić
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) i MUNJA Inkubator društvenih inovacija, u saradnji sa studentskim organizacijama i asocijacijama, organizovali su prvi Studentski sajam u Sarajevu. Hol Ekonomskog fakulteta ispunjen je info-štandovima asocijacija studenata sarajevskih fakulteta.

Studentski sajam jedinstven je događaj u BiH koji okuplja sve studentske organizacije sa područja Kantona Sarajevo, te one organizacije koje svojim radom i aktivnostima doprinose razvoju kompetencija, vještina i aktivizma studenata.

Kao tačka okupljanja velikog broja studentskih organizacija, ovaj sajam idealno je mjesto za brucoše koji se žele aktivno uključiti u rad i djelovanje svojih matičnih fakulteta, srednjoškolce koji žele da se informišu o radu organizacija potencijalnih fakulteta, ali i za sve one koji do sada iz nekog razloga nisu bili informisani i uključeni u njihov rad.

Cilj ove manifestacije je da se okupe sve studentske organizacije, prezentiraju svoj rad studentima i upoznaju ih sa aktivnostima koje imaju u planu. U okviru sajma održat će se i dvije radionice – "Pokretljivost na tržištu rada" i "Prava i obaveze studenata". Ova druga radionica je usmjerena na sve studentske predstavnike, jer je bitno da se zna koja su to prava studenata i koje su to obaveze da se ostvare neka prava. Po završetku sajma, održat će se i forum na temu "Studentski standard", a na kojem će učestvovati i rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić, ministar nauke, obrazovanja i mladih KS Damir Marjanović, direktor Studentskog centra Emir Kadrić, Boris Ćurković iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, te predsjednik SPUS-a Ahmed Nurković.

"Ovdje su, prije svega, organizacije koje djeluju na području Kantona Sarajevo i Univerzitetu u Sarajevu. U Studentskom parlamentu imamo 26 asocijacija, odnosno svaki fakultet ima svoju asocijaciju. Pored toga imamo i međunarodne asocijacije poput AISEC-a, koje su tu i koje prezentuju svoj rad studentima. Jako je značajno da se studenti upoznaju sa svojim predstavnicima. Mi imamo problema sa studentskim aktivizmom i generalno aktivizmom u društvu. Jedan od koraka nas studentskih predstavnika prema studentima je da im se otvorimo i pokažemo ko smo, šta smo i šta radimo", izjavio je Nurković za Klix.ba.

Malik Ejubović, potpredsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu, objasnio je na primjeru Medicinskog fakulteta način rada studentskih asocijacija. Ovo udruženje uglavnom se baziralo na studentska prava i potrebe, a razvilo je saradnju sa kolegama u inostranstvu pri objavljivanju naučnoistraživačkih radova, a svojim kolegama pomažu i finansijski pri odlascima na studentske kongrese, u saradnji sa drugim medicinskim fakultetima iz Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije.

"Mislim da je veoma bitno da se organizuje jedan ovakav sajam te da se nastavi sa organizacijom sličnih manifestacija. Koliko sam upoznat, ovo je prvi put da se nešto slično radi u Sarajevu i BiH, jer mi smo svi, uslovno rečeno, osuđeni na saradnju jedni sa drugima i lijepo je da upoznamo svoje kolege sa kojima ćemo sutra sarađivati na neki način. Jednostavno, na ovaj način možemo upoznati i rad drugih udruženja i, eventualno, razmijeniti iskustva i preduzeti neke pozitivne stvari kako bismo što bolje radili naš posao, a to je predstavljanje studenata i studentskih prava", izjavio je Ejubović za naš portal.

Studentski sajam završit će studentskom zabavom u Klubu Cinemas Sloga, sa početkom u 21.00 sat.