Zacementirana kriza
45

Ko se sjeća najave SDA o preispitivanju imena RS-a: Apelacija na dugom čekanju

D. Be.
Dvadeset i trećeg januara ove godine SDA je najavila pokretanje pravne procedure o preispitivanju imena entiteta Republika Srpska. Uslijedile su burne reakcije, a samo dan poslije lider te stranke Bakir Izetbegović je omekšao, pa je zvaničnicima RS-a dao rok od pola godine da se "dozovu", odnosno da SNSD na čelu s Miloradom Dodikom "promijeni ponašanje".

Inicijativa iz vedra neba za pokretanje takve pravne procedure stigla je sa Glavnog odbora SDA, jer je konstatovano da je dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala da je dosadašnji naziv tog entiteta intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata.

"Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH", zaključili su iz Stranke demokratske akcije.

Vještačko jedinstvo političara u RS-u

Najava SDA je za jedan dan ujedinila sve relevantne političke subjekte u entitetu RS te za isti stol dovela lidere vladajuće koalicije (SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a i NDP-a), a sastanku su se odazvali i predsjednici stranaka iz opozicije SDS-a i PDP-a.

Dodik je tada najavio da će u slučaju pokretanja inicijative u ime entiteta Republika Srpska dodati i "zapadna Srbija" uz tvrdnju da će u tom slučaju "RS izaći iz BiH". Političari iz tog entiteta mahom su lidera SDA optužili za pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i izazivanje haosa u BiH.

Nakon određenog perioda isti su Izetbegovićev potez protumačili "nabacivanjem lopte" Dodiku za smirivanje političke situacije u Republici Srpskoj i kao zajedničku akciju SDA i SNSD-a.

Da najava SDA nije dobrodošla potvrdili su i međunarodni dužnosnici u našoj zemlji kazavši da je takva inicijativa nepoželjna te da je potrebno poštovati Dejtonski sporazum.

Od sjednice Glavnog odbora SDA i obraćanja medijima Bakira Izetbegovića prošlo je tačno 230 dana. Prema mišljenju mnogih, ali i prema onome što se vidi golim okom na terenu, predstavnici RS-a već godinama Ustav i zakone BiH nisu manje poštovali nego danas.

Šta nakon propalog sporazuma

Vlast nije formirana već 11 mjeseci, proces slanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) je uzburkao strasti i blokirao izgradnju nove vlasti, Republika Srpska je sve zaduženija, a planirani infrastrukturni radovi su pod kočnicom dok građani svakodnevno svjedoče verbalnim ratovima onih koje su većinski izglasali na prošlogodišnjim izborima. BiH se odavno nije nalazila u dubljoj političkoj krizi.

Propao je i sporazum lidera SDA Bakira Izetbegovića, SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića.

I taj rok je istekao, baš kao i što je prošlo 230 dana od kada je Bakir Izetbegović dao rok od 180 dana da njegov kolega Milorad Dodik promijeni ponašanje kada je riječ o odnosu BiH i poštivanju zakona.

Taj odnos i ponašanje ne da se nije promijenilo, naprotiv. Stavovi su postali tvrdokorniji, razjedinjenje sve veće, a politička kriza u državi sve dublja. Dodikove izjave o tome da je BiH nemoguća država kojoj prijeti raspad sve su češće.

No, inicijativu SDA su svi zaboravili, istina osim stranke Narod i pravda koja je nedavno stihijski pozvala Izetbegovića da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi s ocjenom ustavnosti naziva bh. entiteta Republika Srpska.

"Pozivamo Izetbegovića, ako već nije, da odmah i bez odgađanja podnese najavljenu apelaciju. U suprotnom, pozivamo ga da bosanskohercegovačkoj javnosti detaljno obrazloži kako su se Dodik i vlast u RS-u poboljšali", kazali su iz NiP-a.

Potpali, gasi, pa zaboravi

Iz ove stranke smatraju kako je Izetbegović najavom i odgađanjem apelacije bespotrebno ojačao Milorada Dodika i njegove pozicije, te je pokazao kako je spreman koristiti najveće i najznačajnije državotvorne teme u dnevnopolitičke svrhe.

Pred Izetbegovićem i Dodikom je veliki posao. Pronaći kompromis za slanje ANP-a, što će biti pravi ključ u bravu za približavanje dijametralno suprotnih stavova, imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH i pokretanje zakočenog procesa formiranja vlasti na državnom nivou. U suprotnom, za očekivati je još inicijativa u dnevnopolitičke svrhe koje će zatalasati javnost.

Istovremeno lider SDA je u finišu stranačke predizborne kampanje za predsjednika SDA, u kojoj se prema saznanjima Klix.ba neće previše namučiti s obzirom na to da nema protukandidata. S druge strane, pred Dodikom je borba na više frontova - za naklonost Srbije i Rusije te blagonaklonost zapadnih sila, dok prema nekim informacijama paralelno vodi i žestoke unutarstranačke bitke.