Borba se nastavlja
408

KO SDA: Napadači iz stranke Narod i pravda na kriminalan način htjeli preuzeti brojanje glasova

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije obavijestio je javnost da je danas u popodnevnim satima došlo do napada na Izbornu komisiju Općine Centar Sarajevo koja je, kako navode, u tom napadu grubo spriječena u obavljanju svojih zakonskih dužnosti.

"Oko 10 napadača iz stranke Narod i pravda nastojali su nasilno ući u prostoriju u kojoj je Izborna komisija radila svoj posao, želeći da na kriminalan način preuzmu brojanje glasova. Kada su se članovi Izborne komisije usprotivili tom nasilnom činu, zaprijećeno im je da će se "vratiti sa puškama'", navodi se u saopćenju.

Iz KO SDA navode da su naredbom CIK-a danas obaviještene sve stranke da pošalju svoje predstavnike u Općinsku izbornu komisiju na ponovno brojanje glasova. Prebrojavanje je, kako stoji u Naredbi CIK-a, trebalo biti okončano do 24:00, a onda i dostavljeno do 01:30 sati.

"Sve stranke su poslale svoje akreditovane predstavnike, a Narod i pravda je dovela desetak svojih pristaša od kojih su neki bili čak i kandidati na listama, što je u potpunosti u suprotnosti sa propisima. Svi oni među kojima su bili kandidati NiP-a Đozo, Bosno i Mekić, čoporativno su i bez akreditacija, predvođeni izvjesnim Ramizom Turuljom, nasrnuli u prostoriju u kojoj je trebala da radi Izborna komisija. Postoje indicije da je upravo NiP vršila brojne malverzacije u toku izbornog procesa, što se još istražuje, te da je ovo panično reagiranje NiP-a po principu “držite lopova” izazvano upravo strahom da se uskoro te radnje ne otkriju", saopćeno je iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Sarajevo.

O slučaju je obaviještena i policija.

Ranije danas, iz stranke Narod i pravda oprečne informacije. Oni su saopćili da se danas događa najveća izborna krađa koja za cilj ima oduzimanje glasova koje je ta stranka dobila na izborima.