BiH
0

Ko radnike u RS-u naziva ljenčugama, pijanicama i lopovima?

FENA
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Zbog sporenja o dnevnom redu danas nije održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća Republike Srpske (RS).

Savez sindikata RS-a tražio je i da se Ekonomsko-socijalno vijeće jasno odredi o izjavi pojedinih poslodavaca koji su radnike nazvali pogrdnim imenima.

"Ne možemo dozvoliti da se radnici u RS-u nazivaju neradnicima, ljenčugama, pijanicama i lopovima", rekla je predsjednica Sindikata Ranka Mišić, podsjetivši da su radnici tako nazvani u nekim izjavama koje su objavljene i na naslovnici jednih novina.

Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalg vijeća RS-a trebalo je da bude imenovan novi predsjednik i potpredsjednik tog savjetodavnog tijela, ali, kako je rekao i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Predrag Zgonjanin, nije bilo konsenzusa o dnevnom redu.

Odgovor na pitanje, zašto već dugo nije bilo sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća u RS-u, po riječima Ranke Mišić, treba tražiti kod predsjednika Vijeća Petra Đokića, kome sutra ističe mandat.

Mišić tvrdi i da dnevni red nije usvojen, jer su poslodavci tražili skidanje tačke dnevnog reda koja se odnosi na izbor novog predsjednika i potpredsjednika Ekonomsko-socijalnog vijeća.

"Zakonom je predviđeno da se svake godine bira novo rukovodstvo i sada je Ekonomsko-socijalnim vijećem trebalo da predsjedava Savez sindikata RS-a, ali su poslodavci glasali protiv. Predsjedniku Vijeća Petru Đokiću sutra ističe mandat, tako da je na njemu odluka hoće li sazvati sjednicu u predviđenom roku", kazala je Mišić.