Posao
28

Sindikat RS-a odbacio novi zakon o radu, tvrde da radnici postaju robovi u 21. vijeku

FENA
Savez sindikata Republike Srpske (RS) danas je kao neprihvatljivu odbacio radnu verziju novog zakona o radu u tom bh. entitetu, jer smatraju da po predloženim rješenjima radnik u RS postaje rob 21. vijeka.

Već sutra kreću u prikupljanje potpisa u svim granskim odborima kako bi peticijom "Ne zakonu o radu“ poručili ministru rada RS-a Petru Đokiću da su protiv predloženih rješenja.

Nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata RS-a, predsjednica Ranka Mišić je kazala na pres-konferenciji u Banjoj Luci da po predloženim rješenjima o sudbini radnika isključivo odlučuje poslodavac.

"Zahtijevamo da se analizira primjena postojećeg Zakona o radu RS kako bi se dobio odgovor na pitanje kako riješiti dug od 1,5 milijardi KM prema radnicima koji se odnosi na zarađene, a neisplaćene plaće",istakla je Mišić.

Potpisivanjem peticije "Ne zakonu o radu", kako tvrdi, sindikalci žele zaustaviti donošenje novog zakona o radu na principima koji nisu jasni i predloženi su bez vođenja socijalnog dijaloga, a iz potrebe da se ispune želje vlasnika kapitala.

Mišić smatra i da je nelogično da postoji radna verzija zakona, a da se nisu utvrdili osnovni principi između socijalnih partnera.

"Ovo je sistemski zakon i kada se on donosi, onda je potrebno razmotriti najmanje sedam zakonskih rješenja na koje direktno implicira zakon o radu. Među tim zakonima su i Zakon o PIO, Zakon o volontiranju i Zakon o praznicima", kazala je predsjednica entitetskog sindikata.

U predloženim rješenjima novog zakona o radu u RS, kako je pojasnila, više nema kolektivnog pregovaranja i nestaju sva materijalna davanja koje je Sindikat dogovorio u Općem kolektivnom ugovoru.

Dodala je i da je predviđeno formiranje agencija "koje će iznajmljivati radnike, čime se najdirektnije gubi ugovor o radu na neodređene vrijeme“.

Iz Saveza sindikata uvjeravaju da će pokušati da spriječe da radna verzija novog zakona o radu ide u dalju proceduru.