Pokrivaju troškove
746

Ko putuje u Neum mora platiti 5 ili 10 KM za dezinfekciju vozila

G. Š.
Foto: Ž.M./Klix.ba
Foto: Ž.M./Klix.ba
Građane BiH za ulazak u Neum moraju platiti 5 ili 10 KM za dezinfekciju vozila, zavisno o vrsti i namjeni prevoznog sredstva. Ove informacije za Klix.ba je potvrdio Marko Tapalović v.d. rukovodilac službe civilne zaštite Neum.

"Dezinfekcija osobnih vozila je 5 KM, a dostavnih i teretnih vozila 10 KM, a za provođenje dezinfekcije je zadužena veterinarska stanica odlukom Štaba Civilne zaštite'', kaže Tapalović.

Naglašava da se dezinfekcija naplaćuje kako bi se pokrili troškovi materijala i angažiranosti toga posla u koji su uključene četiri osobe.

Svakome se, kako ističe, za dezinfekciju vozila izdaje račun na licu mjesta, te tvrdi da je sve po tom pitanju transparentno i po pravilima koja su donesena u vrijeme zaštite od širenja epidemije koronavirusa.

''Ove mjere zaštite u Neumu se primjenjuju od 6. aprila i Odlukom Štaba Civilne zaštite su na snazi do 4. maja'', pojasnio je Tapalović.

Kako ističe 4. maja se ublažavaju mjere zaštite na svim nivoima pa tako i u Neumu. Tada se po njegovim riječima očekuje da će se izvan snage staviti obuvena dezinfekcije vozila pri ulasku u jedini bh grad na moru, te ukinuti brojne zabrana koje su još na snazi.

''Po pitanju provođenja mjera zaštite u Neumu smo odradili dobar dio pola što pokazuje i same činjenica da nemamo ni jednu osobu zaraženu koronavirusom, kaže Tapalović

Uz popuštanje mjera zaštite na svim nivoima, s nestrpljenjem bez sumnje mnogi iščekuju 4. maj da se stave izvan snage brojne zabrane i time krene lagani koracima prema normalizaciji života.