Američki univerzitet u BiH
0

Ko prijeti Denisu Prciću?

Sarajevo-x.com
Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora Američkog univerziteta u BiH, primio je na adresu Univerziteta prijeteće anonimno pismo s poštanskom markom Berlina. Povodom prijetnji danas se gdin Prcić obratio javnosti otvorenim pismom gdje objašnjava iznenadnu situaciju

"Nemam nikakavih saznanja ko mi je uputio prijetnje, ali imam nekih pretpostavki iz čije "kuhinje“ je mogla biti upućena prijetnja. Inače, nemam nikakvih privatnih sporova ili nesuglasica s nekim. Zato smatram da je prijetnja u vezi s poslom koji obavljam“, kazao je Prcić.

Prema njegovim riječima prijetnja je veoma sistematična i, najvjerovatnije, namjerno napisana sa pravopisnim greškama i miješanjem dijalekata, kako bi se zametnuo trag ciničnom autoru.

"Iz analize poruke može se uočiti da je riječ o osobi ili krugu osoba koje imaju prilično uticaj na vlast. Na takav zaključak navodi me prva rečenica iz scenarija koji mi predviđaju. Nakon što mi se prijeti da ću dobiti sve što sam tražio, u prvoj rečenici mi najavljuju sve moguće kontrole: porezne, finansijske, radne, iz ministarstva... Autor ili grupa ima uticaja i na medije, što indicira druga rečenica u kojoj mi se prijeti - pojavit će se pismo čitalaca, studenata, roditelja...“, kazao je Prcić.

Prema njegovim riječima u pismu se navodi da ga može spasiti samo da radi po zakonu, a to je rečenica koju često upotrebljavaju političari.

"Ne radim ništa protuzakonito i nije mi jasno zašto me se poziva na zakonitost. Nije mi jasno šta trebam mijenjati u svom ponašanju. U posljednje vrijeme imao sam rasprave samo zbog prijave našeg Univerziteta za plac u gradu. Ne postoji niti jedna druga stvar oko koje sam raspravljao. Istraga o ovom slučaju je u toku pa ne mogu dati više podataka o ovom slučaju“, kazao je Prcić.

Isječak prijetećeg pisma
Isječak prijetećeg pisma
Naime, Univerzitet je prije dvadesetak dana optužio tuzlanske općinske vlasti i načelnika Jasmina Imamovića da su pokušali namjestiti javni konkurs za dodjelu neizgrađenog građevinskog zemljišta u blizini novog Trga slobode.