Izvještaj sa suđenja
26

Ko je znao ubice sarajevskih policajaca? Keljmendi imao čovjeka na Palama koji će to "riješiti"

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Svjedočenjem i ispitivanjem svjedoka Tužilaštva KS danas je, pred Kantonalnim sudom Sarajevo, održano ročište u predmetu "Sava Marinković i drugi" koji se odnosi na ubistvo sarajevskih policajaca.
Prvo je, unakrsnim ispitivanjem odbrane optuženih i Tužilaštva KS, nastavljeno prošlosedmično svjedočenje Aleksandre Mizdrak, policijske službenice MUP-a KS i članice istražnog tima koji je oformljen specijalno za ovaj slučaj.

Odbrana prvooptuženog Save Marinkovića, branitelj Bojan Veselinović, upitao je Mizdrak da li postoje konkretni dokazi koji potvrđuju da je Marinković bio prisutan 26. oktobra 2018. godine na mjestu izvršenja krivičnih djela.

Mizdrak je odgovorila da materijalnih dokaza, u smislu nekog predmeta, nema ali da podaci koji su dobijeni iz Sky aplikacije upućuju na to da je Marinković bio na mjestu ubistva u Ulici Geteova na Alipašinom Polju (Sarajevo).

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Također, Veselinović je pitao da li su kamere uočile "Seat Leon" kako se udaljava sa lica mjesta, na šta je Mizdrak odgovorila da nije jer u tom periodu nisu bile postavljene nadzorne kamere na putnim pravcima, već da je automobil lociran upravo pomoću kripto telefona koji je sadržao Sky aplikaciju.

Branitelj drugooptuženog Aleksandra Macana, advokat Duško Tomić, postavio je Mizdrak pitanje da li su akteri dokumentarnog filma u kojem je rekonstruisano ubistvo policajaca, u produkciji "Hayat" saslušani, na šta je ona odgovorila da nisu.

Na kritiku odbrane trećeoptuženog Marka Trifkovića da nedostaje podataka iz kripto komunikacije u kojoj je učesnik Trifković, Mizdrak je nagovijestila da će doći do dopune podataka, za šta je upućen zahtjev.

Svjedočenje službenika SIPA-e koji je bio na meti automafije zbog provođenja istrage

Po okončanom ispitivanju Mizdrak, pred sudom je svjedočio Melis Fišo, istražitelj SIPA-e i član istražnog tima koji je formiran specijalno za ovaj slučaj.

Fišo je, kao i većina njegovih kolega, odmah došao na lice mjesta 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju, međutim zbog mjera kontrole, uviđaja i slično, nije dolazio u bliži susret s mjestom izvršenja krivičnog djela.

Njegova prva saznanja bila su ta da je došlo do ubistva, jednog teškog ranjavanja, a sve prilikom otuđenja jednog vozila - dakle, tokom izvršenja drugog krivičnog djela.

Njegov zadatak bilo je prikupljanje i dekodiranje podataka putem Sky aplikacije za koju Fišo kaže da je "aplikacija s kojom smo svi upoznati u posljednje vrijeme".

On je, prvenstveno, pristupio radnjama - tada - nepoznatih korisnika. Uslijedila je analiza listinga koju im je ustupio bh. telecom, indifirentne tačke i tzv. "Usko grlo", odnosno specifična kretanja.

Pod tim specifičnim kretanjima, Fišo podrazumijeva promjene baznih stanica koje su im pomogle pri prikupljanju podataka sa kripto telefona. Konkretno, pod tim podrazumijeva odlazak u Grude 19. oktobra 2018. godine - prije izvršenja krivičnih djela - a kada su se trojica optuženih u ovom predmetu sastali.

Fišo je, inače, službenik koji je bio na meti, prvo osumnjičenih, a kasnije i optuženih u ovom predmetu. Naime, tokom jednog razgovora između Trifkovića i Miroslava Čepe (kod kojeg su se trojica optuženih sastali u Grudama 19. oktobra 2018. godine), Trifković komentariše kako je Fišo opasan za ovu istragu i da ga treba sje*ati.

Dalje, što se tiče prvooptuženog Marinkovića, Fišo kaže da i nije bio baš "autentičan" za automafiju, a i njegova ranija djela svjedoče o umiješanosti u poslovima sa narkoticima i ubistvima. Zbog toga nije na prvu bio osumnjičen, ali nakon Sky podataka i njegovog hapšenja u Njemačkoj, postao je "zanimljiv" za ovu istragu. Zbog toga, Fišo i još tri službenika iz BiH odlaze u Njemačku kako bi obavili razgovor sa Marinkovićem.

Iako su se nadali da će Marinković biti kooperativan, Fišo danas svjedoči "Žali bože novca za Njemačku". Naime, kako je saopćio pred sudom danas, Fišo za Marinkovića kaže da je bio izuzetno bahat, drzak i hladan. Od njega je očekivao da će bar po jednom pitanju biti iskren, što Fišo kaže da nije bio.

To se odnosi na pitanje "da li je i, ako da, išao i s kim bio u Grudama 19. oktobra 2018. godine", na šta je Marinković odgovorio sa "Ne sjećam se".

Daljim saznanjima, tragovima i iskazima svjedoka, Fišo svjedoči da su došli do novih indicija. Uslijedio je objekat koji koristi/u vlasništvu je Aleksandra Macana, na Palama. Tu nalaze oružje, dijelove vozila, zapaljene dijelova vozila, zakopanih u zemlji. Ukupno su na tom lokalitetu obavili tri uviđaja, a tokom jednog su pronašli dio na kojem je naznačeno "Seat Leon", što se dovodi u vezu sa automobilom koji je bio na mjestu ubistva sarajevskih policajaca.

Potom je Fišo pristupio analizi službenih zabilješki koje sadrže podatke iz Sky aplikacije.

U jednoj od njih se Macan povjerava Aleksandru Nikoliću, kao osobi koja mu je ranije pomagala, da "oni mogu istraživati šta god hoće, nemaju ništa, nemaju dokaze", aludirajući na istragu koju je provodilo Tužilaštvo KS za ubistvo policajaca.

Dalje, u jednoj je zabilježen razgovor Nikolića i Miloša Božovića, a razgovor je relevantan za ovaj slučaj jer njih dvojica razmjenjuju mišljenje o Marinkoviću na način "Najgora je kletva da Bog da ti Sava krao auto, u jednom slučaju si mrtav, a u drugom....".

Dalje, u još jednom razgovoru se spominje Marinković u kontekstu "Da je vruć od ubistva policajaca" te da su zbog toga očekivali da padne (misli se na zatvor u Njemačkoj).

Osim Sky, korištena i Anom aplikacija

Što se tiče spominjanja Trifkovića u Sky aplikaciji, iako manjka, službene zabilješke koje, između ostalih, potpisuje i Fišo, svjedoče o umiješanosti njega u ovaj slučaj. Naime, u jednom razgovoru putem Sky aplikacije, on je okarakterisan kao "dobar vozač, a pokazao se i kao dobar ubica".

Osim Sky aplikacije, Fišo i njegov tim radili su i na podacima dobijenim iz Anom aplikacije koju također najčešće koriste u krim-miljeu. U jednom od tih razgovora, komunikaciju vode Elvis Keljmendi, Aleksandar Nikolić i Miloš Božović.

Jednom prilikom se Nikolić požalio Keljmendiju da su ga "pozvali u MUP kako bi dao svoj DNK", na šta mu Keljmendi odgovara da su "vjerovatno nešto novo saznali" misleći na istragu o ubistvu sarajevskih policajaca, ali da on ima "čovjeka na Palama" te da će riješiti to.

Dalje, Nikolić i Božović u svom razgovoru koji je relevantan za ovaj slučaj, spominju Trifkovića i kažu "da on nije kriv, svakako je bio samo vozač, ali mu i dalje ne gine 20 godina".

Sljedeće ročište u ovom predmetu zakazano je za 21. mart s početkom od 10:30 sati kada je planirano svjedočenje tri svjedoka Tužilaštva KS.