Kako je sve zataškano
95

Ko je ubio Vedrana Puljića? Hoće li se ovo pitanje ponovo pokrenuti u BiH nakon što se zatvara slučaj u Splitu

D. Be.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Oliver Knezović, osumnjičeni za ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, je i u ponovljenom suđenju u Splitu nepravomoćno oslobođen optužbi. Takav ishod ponovo dovodi do pitanja koje se postavlja već 14 godina - ko je ubio Vedrana i ko je sve učestvovao u zataškavanju od davnog 4. oktobra 2009. godine sve do danas.

Ako Oliver Knezović nije kriv za ubistvo Vedrana Puljića - ko je? Gdje su policajci koji su bili osumnjičeni da su pucali i da li će ikada odgovarati njihovi, u to vrijeme, nadređeni?

Oliver Knezović je kobnog dana bio na ulicama malog hercegovačkog grada u trenutku velikog sukoba navijača dva kluba, mještana Širokog Brijega i malobrojnih pripadnika policije Zapadnohercegovačkog kantona. On je oteo pištolj jednom od policajaca i pucao u pripadnike Hordi zla.

Epilog sukoba je ubijeni Vedran Puljić i šest ranjenih navijača kluba s Koševa. Ubica se i danas negdje slobodno kreće.

Knezović je oslobođen optužbe za ubistvo, ali je osuđen na četiri godine zatvora zbog izazivanja opće opasnih radnji.

Iako je prvobitno bio optužen za ubistvo do promjene optužnice došlo je nakon 3D vještačenja Vojina Maštruka i očitovanja njegovih bh. kolega Bruna Franjića i Alije Kotarevića, a i iskaza svjedoka koji su naveli kako su policajci također pucali u njih.

Parola Hordi zla
Parola Hordi zla "Vedrana je ubila policija MUP-a ZHK" (Foto: D. S./Klix.ba)

Najvatreniji navijači FK Sarajevo u više navrata su istakli da su za ubistvo, ometanje istrage i zataškavanje odgovorni pripadnici MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona čiji je komesar u to vrijeme bio Zoran Galić, današnji zamjenik direktora SIPA-e.

Knezović je nakon haosa na ulicama Širokog Brijega priveden u policijsku stanicu. No, on je uspio pobjeći Sudskoj policiji kroz prozor i slobodu potražiti u susjednoj Hrvatskoj s obzirom da ima dvojno državljanstvo. Jednom prilikom je rekao da je odlučio pobjeći kada je shvatio da će mu "prišiti" djela koje nije počinio.

Knezoviću se u početku sudilo za ubistvo Vedrana Puljića i još šest pokušaja ubistava, ali je u septembru 2017. godine Županijsko državno odvjetništvo u Hrvatskoj, nakon domaćeg vještačenja, izmijenilo optužnicu i izmijenjenom optužnicom ga teretilo za dva djela - pokušaj ubistva, ne navodeći koga i dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom.

U obrazloženju prvostepene presude, sudija Zoran Ivanišević je kazao da je više policajaca tokom postupka svjedočilo da je Knezović pucao u smjeru ljudi, a ne u zrak kako se branio.

Prema ranijem nalazu vještaka balističara Vojina Maštruka, osim iz pištolja policajca Dragana Vujevića, kojeg mu je prema optužnici Knezović oteo, meci su mogli biti ispaljeni i iz pištolja policajca Mladena Jurića, što u prethodno nalazu nije elaborirano.

Vještaci su se složili da je apsolutno nemoguće utvrditi s kojim su oružjem od 43 izuzeta policijska pištolja pogođeni navijači Sarajeva. Istovremeni su bili i zaključci da je zrno kojim je pogođen Vedran Puljić moglo biti ispaljeno s mjesta gdje je stao Knezović, ali i iz pravca gdje je stajao policajac Mladen Jurić.

Policajac Vujović je tvrdio da nije pucao iz vatrenog oružja tokom nereda u Širokom, ali na njegovim rukama su pronađeni tragovi baruta. Vujović se, navodno, branio tvrdeći da barut na njegovim rukama potječe od zapaljenih pirotehničkih sredstava sa kojim je u toku nereda stalno bio u doticaju.

Nadalje, vještak Maštruko je utvrdio i da hitac koji je usmrtio Puljića najvjerojatnije nije ispaljen s pozicije na kojoj je bio Knezović, već s parkirališta benzinske pumpe, odnosno s nekih 15 metara udaljenosti.

Prije šest godina Igor Puljić, Vedranov brat, rekao je za Klix.ba da mu nije krivo što je oslobođen Oliver Knezović jer on i nije ubio Vedrana već što policajac koji ga je ubio - živi normalno.

"Dobio je manju suspenziju, to je bilo sve”, izjavio je Puljić.

Tada je kazao da zna tačno ko je ubio Vedrana, ali ne želi njegovo ime reći u javnosti jer će onda to "samo okarakterizirati to kao klevetu".

“Pet stotina navijača tvrdi da je policajac pucao, ali ne, prema sudovima su oni svi ludi. Zvali su me i stanovnici iz Širokog Brijega, koji također tvrde da je pucao policajac. Napravljena je rekonstrukcija, koja se ni u šali ne može onako postaviti. Ljude su pod prisilom tjerali da potpisuju izjave i uvjeravaju ih da su stajali gdje zapravo nisu”, kazao je Puljić.

Od 11 optuženih navijača FK Sarajevo njih 10 je proglašeno krivim zbog sudjelovanja u paljevini, oštećenju privatne imovine i napadu na ovlaštene službene osobe. Ukupno su dobili 47 mjeseci zatvora.

"Istina za Vedrana" čut će se na svakoj utakmici koju igra FK Sarajevo, a do kada će ubica i njegovi pomagači u skrivanju zločina moći mirno spavati i živjeti... Ipak, zatvaranje slučaja Olivera Knezovića u Splitu mogli bi značiti ponovno otvaranje ovog predmeta u Bosni i Hercegovini - ko je ubio Vedrana!?