{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko je sve imao diplomatski pasoš BiH?

S
1.4.2010. u 22:27
0
17
Ko je sve imao diplomatski pasoš BiH?
0
Ko je sve imao diplomatski pasoš BiH?
Niko u BiH sa sigurnošću ne može reći ko je sve dobio pasoš u ambasadama BiH od rata do danas, niti ko je imao diplomatski pasoš, jer je znatan dio ovih evidencija u prošlosti nestao, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.
Podaci o izdatim diplomatskim pasošima dostupni su Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) tek od jula prošle godine, kad je počelo izdavanje biometrijskih pasoša.

Kako su potvrdili u IDDEEA, Ministarstvo inostranih poslova (MIP) dostavilo je podatke za pasoše koje su građanima izdavali u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) od 2004. godine, dok su podaci o pasošima izdatim u MUP-ovima preuzeti od 1998. godine.

Pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne poslove u MIP-u Zoran Perković kaže da su u posljednje četiri i po godine, od kada je na toj dužnosti, evidencije o diplomatskim i građanskim pasošima precizne, ali ne može to reći za raniji period.

"Tražio sam da se srede i ti podaci u mjeri u kojoj su bili dostupni jer je zemlja bila u ratu i od 1992. godine počeli su se izdavati i diplomatski i pasoši za građane u DKP-ima", rekao je Perković.

Perković tvrdi da je u redovnoj proceduri izdat diplomatski pasoš članu ratnog Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću, koji je 1. marta uhapšen u Londonu po zahtjevu Srbije koja ga sumnjiči za ratne zločine.

"Nije ministar spoljnih poslova Sven Alkalaj iskoristio diskreciono pravo da dodijeli diplomatski pasoš Ganiću, nego je pasoš izdat u skladu sa Pravilnikom, jer se radi o bivšem članu Predsjedništva BiH. Neki to tumače da to pravo imaju samo članovi Predsjedništva nakon Dejtonskog sporazuma, a neki da svi bivši protiv kojih nije podignuta optužnica, a za Ganića ni danas nema optužnice", rekao je Perković.

On nije želio da komentariše podatak da je u BiH izdato 1.500 diplomatskih pasoša jer tvrdi da se ovi podaci ne iznose javno, a dostavljeni su Evropskoj komisiji na njihov zahtjev, kao i jednom poslaniku u parlamentu BiH.

Komisija za reviziju državljanstava BiH izuzela je značajnu dokumentaciju iz DKP-ova BiH, a Perković kaže da su u vrijeme rada ove komisije sarađivali i dostavili sve što je traženo.

Ova komisija utvrdila je da su strani državljani dobijali državljanstva BiH i putne isprave tokom rata, a posebno je po tome bila poznata Ambasada u Beču, čije su pasoše imale i osobe koje su kasnije sumnjičene za terorističke aktivnosti.

Bivši generalni konzul u Bonu Dragan Dragić kaže da je za vrijeme svog mandata obavijestio nadležne institucije o dodjeli državljanstava i pasoša građanima Srbije i Crne Gore, tačnije Sandžaka.

"Desetak kutija sa tim dokumentima ostalo je iza mene u Konzulatu u Bonu, koji je tada zatvoren. Ne znam šta je s tim bilo, niti šta su preduzele institucije", kaže Dragić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: