Malo se i zbunili
1.3k

Ko je pio i jeo za 600 KM u Srebreniku pa račun fakturisao federalnom ministarstvu

Ervin Mušinović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH stigao je na naplatu račun od 586 KM koji je navodno, u ugostiteljskom objektu u Srebreniku, napravio zastupnik u Parlamentu FBiH Ahmed Džubur (DF). On ističe kako nije ni pojeo, a ni popio 586 KM, već drugi funkcioneri koji su prisustvovali sastanku.

Džubur se isprva zbunio tvrdnjama da je sastanak u Srebreniku organizovao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA) da bi se, nakon što su iz federalnog ministarstva demantovali ove navode, ispravio i poručio da je domaćin bio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić koji je i platio račun. Džuburove navode potvrdio je Šakić.

Priča je počela kada je na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 3. decembra 2019. godine stigao račun iz ugostiteljskog objekta u Srebreniku, a koji je napravljen 8. novembra 2019. godine.

U opisu računa navedeno je da ugostiteljski objekat traži od federalnog ministarstva da im isplati 104 KM za noćenje zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ahmeda Džubura i Samira Nožića u tom objektu te 586 KM za konzumaciju hrane i pića (ukupno 690 KM).

Račun za hranu i piće odnosio se na 7. novembar 2019. godine. Do 22:52 "državnici" i poljoprivrednici su uspjeli, između ostalog, "stući" četiri rakije, tri travarice, devet Coca-Cola, šest boca vina, viski Chivas te pojesti dvije porcije telećih medaljona, četiri porcije telećeg pečenja, četiri porcije domaćih pogačica, pileća prsa i dvije porcije sira.

Problem je nastao kada je ovaj račun stigao u Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva s obzirom na to da je resorni ministar Šemsudin Dedić izvršio povrat fakture od 690 KM već 4. decembra 2019. godine pod obrazloženjem da Džubur i Nožić nisu uposlenici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ovim povodom kontaktirali smo Ahmeda Džubura koji nam je rekao da je taj dan bio prisutan na sastanku u Srebreniku kao predstavnik Odbora za poljoprivredu Parlamenta FBiH. Kako kaže, tu večer bio je održan sastanak s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, njegovim pomoćnicima i svim najvažnijim proizvođačima mlijeka iz Tuzlanskog kantona.

"Sjećam se, bili smo jednu noć, a dva dana bili smo u obilasku. Bila je jedna večera i ujutro smo popili kafu. Ništa drugo, jer ja sam sve drugo platio od sebe. Bio je i kolega sa mnom, koji je sve to snimao i fotografisao. To je to", rekao je Džubur dodajući da se službeno išlo u obilazak svih dijelova FBiH koji su napravili zahtjeve za podršku u biljnoj proizvodnji.

Džubur je istakao da je vjerovatno sve što se pojelo i popilo ministarstvu fakturisao ministar koji je, prema njegovim tvrdnjama, prisustvovao sastanku.

"Ministar je bio domaćin. Pošto smo bili smješteni u dvije sobe vjerovatno je to išlo, eto te dvije sobe i večera. Mada je prevelik iznos za večeru. Bilo nas je 15-ak tu uključujući i ministra i njegove pomoćnike i velike poljoprivredne proizvođače. Vjerovatno je ministar sve stavio na naš račun", kazao je Džubur.

Na našu konstataciju da je ministar šumarstva odbio platiti ovu fakturu, jer osobe na čije ime je izvršena faktura Ahmed Džubur i Samir Nožić "nisu uposlenici federalnog ministarstva". Džubur je rekao da su ih oni pozvali da budu njihovi gosti te da su im rekli kako su osigurani hotel i večera.

"Nije problem, mi to možemo da uradimo, ali nikada mi se nije desilo da plaćamo račun hotela gdje smo bili pozvani. Posjetili smo Srebrenik, Čelić, Gradačac i Kalesiju zajedno s njima. Oni su nam rekli da je sve to OK", kazao je Džubur.

Džubura smo konkretno pitali i da nam kaže ko je pio travaricu, šljivu i Chivas, ko je jeo pileća prsa i teleće pečenje. On je odgovorio da on u životu nije popio alkohol pa ni pivo, a da treba ministra i njegovo društvo pitati ko je popio toliki alkohol.

"Ja te ljude nikada u svom životu nisam vidio. Alkohol ne pijem. Oni su pili, šta ja znam ko je šta naručivao. Pili su i vino. Ja ni pivo nisam popio. Najradije da sam trošak od 10-15 KM koje sam napravio sam platio, posebno sada kada čujem da neće platiti ono na šta su nas sami pozvali", rekao je Džubur dodajući kako su sastanku prisustvovali i neki ministri iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Nekoliko minuta nakon završenog razgovora ponovo nas je kontaktirao Džubur koji nam je kazao da se čuo s resornim ministrom koji mu je rekao da je sve plaćeno.

"Rekao sam mu: Moj ministre, zvali me s Klixa i pitaju jesam li mogao pojesti 500 KM. Kaže on, šta je? Kažem ja njemu, pričaju o nekim travaricama, večerama, krilcima... Rekao sam mu da ako je to problem - platit ću ja tu sobu. Kaže mi: Profesore, sve je potpisano i plaćeno. Vidio sam da je i on malo iznenađen. Provjerite.", kazao je Džubur.

Nakon ovoga smo kontaktirali Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iz kojeg nam je rečeno da ministar Šemsudin Dedić niti je organizovao sastanak, niti mu je prisustvovao.

"Račun je vraćen ugostiteljskom objektu kao što se vidi u dopisu od 4. decembra 2019. godine", kazali su iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dodajući da ministar Dedić nikada ne bi pristao da se iz budžeta plaćaju računi za konzumaciju alkohola.

Odmah nakon što smo dobili odgovor Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ponovo nas je pozvao Džubur koji nam je rekao da je pomiješao ministarstva i da je riječ o Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona, a ne Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

"Kantonalni ministar je organizator sastanka", rekao je Džubur ističući kako ovdje nema nikakve afere i da Dedić nije prisustvovao sastanku, odnosno da mu se desio lapsus.

Ovim povodom pozvali smo ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Mustafu Šakića koji nam je kazao da je račun platilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.

"Naravno da je prenoćio tu. Radni sastanak smo organizovali s onim koji se bave proizvodnjom mlijeka, kornišona i biljnom proizvodnjom. A šta je ko pio? Ti kada pozoveš ljude, hajde prati ko je šta popio. Niti je Džubur to konzumirao, samo je prenoćio i večerao. Na sastanku je bilo oko 20 osoba", rekao je Šakić.

Na pitanje da li je danas razgovarao sa Džuburom, ministar Šakić je odgovorio: "Ne. Nisam se čuo, a ovih dana se trebam čuti s njim". Ostaje nejasno koga je onda danas zvao Džubur i koji ministar, s kojeg nivoa ili iz kojeg kantona mu je rekao: "Profesore, sve je potpisano i plaćeno".

Džubur nam je naknadno kazao kako je restoran greškom fakturisao račun i federalnom i kantonalnom ministarstvu.