Pitanje za ministra
245

Ko je odgovoran za sigurnosne propuste na turniru na Ilidži?

S. H.
Admir Katica, ministar policije Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Admir Katica, ministar policije Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Dva dana nakon incidenta na dječijem malonogometnom turniru na Ilidži, gdje je jedna osoba zbodena nožem, prave se analize i tumači cijeli događaj.

Nakon ispada nacionalizma i nakon fizičkog obračuna policija je brzo reagovala i uhapsila čak deset osoba koje čekaju procesuiranje.

Odmah nakon incidenta na Ilidžu su stigli i gradonačelnica Benjamina Karić, pojedini ministri iz Vlade KS, među kojima je i ministar policije Admir Katica. Svi su oni svojom pojavom slali poruke kako to nije Sarajevo i kako je Sarajevo otvoreni grad.

I ako po strani ostavimo sve poruke zvaničnika, ostaje pitanje ko je odgovoran za sigurnosne propuste? Kako je moguće da je desetak huligana moglo doći uopće u priliku da napravi incident.

Ministar Admir Katica je pohvalio reakciju policije nakon incidenta, ali ostaje pitanje ko je i na osnovu čega procijenio da na spomenutom turniru nije potrebno konstantno policijsko prisustvo.

Katica je za televiziju N1 kazao da je skup, odnosno turnir bio prijavljen.

"Skup je, koliko znam, bio prijavljen policiji, kao takav je i tretiran. Treba ispitati da li se radilo o adekvatnoj sigurnosnoj procjeni i da li je adekvatno reagovano. Komesar je još jučer formirao tzv. unutrašnju inspekciju, odnosno kontrolu koja će provjeriti sve moguće činjenice. Siguran sam da će analiza ponuditi podlogu da se ubuduće radi mnogo bolje, danas ću dobiti pismenu informaciju od komesara sa svim relevantnim činjenicama. Siguran sam da treba prilagoditi buduće sigurnosne procjene i postupanje policije na ovakvim događajima. Čuo sam da u ovom slučaju nije bilo fiksnog obezbjeđenja od policije, nego od organizatora i zaštitne agencije", kazao je Katica.

A s obzirom da je na turniru učestvovalo više stotina djece iz regije, kako je moguće da je policija procijenila da stalno prisustvo nije potrebno. A s obzirom na navedeno očito je da se radi i o velikom propustu pojedinaca iz policijskih struktura pa bi se resorni ministar i time trebao pozabaviti.