Stranački kanister
213

Ko je nova direktorica ViK-a Azra Muzur: Bivša šefica sektora Kanalizacije i kadar SDA

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nova v. d. direktorice sarajevskog Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija je Azra Muzur, bivša šefica tehničke službe sektora Kanalizacije. Na užarenoj direktorskoj stolici zamijenit će Nezira Hadžića, osobu čijim radom nije bio zadovoljan premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ali ni Skupština KS, zbog čega je i pokrenuta smjena.

U međuvremenu je kantonalni premijer Konaković obećao na čelo ViK-a dovesti stručni kadar koji bi preduzeće trebao vratiti na pravi kolosijek. Skupština ViK-a je izabrala novi Nadzorni odbor koji je na sinoćnjoj sjednici smijenio upravu preduzeća, a za novu direktoricu imenovana je Azra Muzur koja i nije nestranački kadar, već kadar SDA, a u međuvremenu je obnašala funkciju predsjednice mjesnog odbora SDA Hrasnica 2.

Kod imenovanja novih članova NO ViK-a, Konaković je medijima naglasio da je riječ o stručnim i nestranačkim ljudima koji su imenovani na njegov prijedlog. Najavljeno je "novo lice" ViK-a koje građani ovog grada tek treba da vide.

Ipak, kod imenovanja direktorice, koja je očito kadar SDA, nameće se pitanje stručnosti i političke podobnosti. Pored toga, indikativno je da je imenovana Muzur u ViK-u obavljala poslove u sektoru Kanalizacije koji je, blago rečeno, bolji dio preduzeća ViK, a da su gorući problemi u sektoru Vodovoda.

Muzur u ViK-u radu 20 godina i inžinjerka je građevine, hidrološki smjer. Kako nezvanično saznajemo Muzur je dok je obavljala posao šefice stručne službe Kanalizacije prijavljivala korupciju u tom preduzeću, pa je navodno zbog toga i degradirana.

Ono što je također zanimljivo jeste da je Azra Muzur, odnosno njen muž u srodstvu s Nerminom Muzurom, direktorom Turističke zajednice KS, kojem se spočitava da je na tu poziciju došao zahvaljujući "drugarstvu" s premijerom Konakovićem.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Konaković je neposredno nakon smjene menadžmenta ViK-a i imenovanja novog kadra kazao da očekuje bolju saradnju uprave tog preduzeća s Vladom KS te bolje rezultate i poboljšanje situacije kada je riječ o problemu redukcija vode u Sarajevu.

Građanima Sarajeva ne preostaje ništa drugo nego da se naoružaju strpljenjem, a možda i kanisterima za vodu.