Biografija kandidata
115

Ko je Mario Nenadić? Pravnik koji će sjesti u premijersku stolicu nove vlade u Sarajevu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Mario Nenadić, bivši je kantonalni ministar pravde u Sarajevu i dugogodišnji državni službenik. On će, izgledno je biti novi premijer Kantona Sarajevo nakon rušenja akteulnog saziva Vlade.

Obnašao je funkciju ministra u Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo od 2014. do 2018. godine, a tokom mandata je imao korektne odnose i sa tadašnjim premijerima Elmedinom Konakovićem i Ademom Zoljem.

Mario Nenadić će biti zajednički kandidat Saveza za bolju budućnost (SBB), Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF), a treba istaći da je u vladu od 2014. do 2018. kao ministar bio predložen u ime SBB-a.

Rođen je 25. marta 1964. godine u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Tokom rata je bio pripadnik Armije RBiH.

Bio je dugogodišnji zaposlenik u Ministarstvu za izbjeglice i socijalnu politiku BiH.

Nakon toga prelazi u Ministarstvo za civilne poslove i komunikacije gdje je radio od 1998. do 2000. godine. Nakon toga postaje pomoćnik ministara u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Poslije je radio u Agenciji za statistiku BiH, a od 2010. je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice kao pomoćnik ministra.

Radeći u državnoj upravi stekao je iskustvo od 22 godine, te je prošao sve stepenice od stručnog saradnika, inspektora, šefa odjela do pomoćnika ministra.

Kompletnu biografiju Marija Nenadića možete pročitati ovdje.