Gost Banje Luke
0

Ko je Igor Ashmanov s kojim se Dodik sastao: Suosnivač "fabrike trolova" povezivane s Prigožinom i "guru ruskog interneta"

D. Be.
Igor Ashmanov i Milorad Dodik
Igor Ashmanov i Milorad Dodik
Igor Stanislavovich Ashmanov, ruski poduzetnik specijaliziran za informacijsku tehnologiju, umjetnu inteligenciju, razvoj softvera i upravljanje projektima, sastao se jučer u Banjoj Luci sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Ovaj multimilioner u Rusiji poznat i kao "guru ruskog interneta" autor je knjige "Digitalna higijena" koju je Dodik odlučio pokloniti svim školama u bh. entitetu Republika Srpska. Služba predsjednika RS-a i Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci organizovat će i promociju knjige u Banskom dvoru.

Ashmanov je pod sankcijama Evropske unije od februara ove godine, a naveden je kao jedan od propagandista Moskve.

Ashmanov je investitor i suvlasnik desetaka IT startupa, i najpoznatiji menadžer ruske IT industrije. No, on je i politički angažovan s ozbirom da je bio jedan od osnivača Partije velike domovine sa književnikom i publicistom Nikolajem Starikovom. U martu 2020. stranka je likvidirana odlukom Vrhovnog suda Rusije.

Suosnivač je i Agencije za istraživanje interneta koja je poznata i kao "Glavset" odnosno "Trolovi iz Olgina".

Sastanak zvaničnika u Banjoj Luci
Sastanak zvaničnika u Banjoj Luci

To je bila ruska kompanija koja se bavila online propagandom i operacijama utjecaja u ime ruskih poslovnih i političkih interesa. Prema izvorima na internetu, bila je direktno povezana s Jevgenijem Prigožinom, bivšim ruskim oligarhom i vođom plaćeničke Wagner grupe.

Agencija se prvi put spominje 2016. godine kada je ruski novinar Andrej Zakharov objavio svoju istragu o Prigožinovoj "fabrici trolova".

U izvještaju Obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država iz januara 2017. godine:

"Vjerovatni finansijer takozvane 'Agencije za internetska istraživanja' profesionalnih trolova koja se nalazi u Sankt Peterburgu je blizak saveznik Vladimira Putina s vezama s ruskom obavještajnom službom". Navodi se da su i ranije "bili posvećeni podupiranju ruskih akcija u Ukrajini i počeli su zagovarati kandidata Trumpa još u decembru 2016."

Agencija je koristila lažne račune registrirane na glavnim društvenim mrežama, platformama za rasprave, portalima i uslugama video hostinga za promicanje interesa Kremlja u unutrašnjoj i vanjskoj politici, uključujući Ukrajinu i Bliski istok, kao i pokušaj utjecaja 2016. godine na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Više od 1000 zaposlenika navodno je radilo u jednoj zgradi agencije 2015. godine.

Igor Ashmanov bio je i aktivan sudionik više vladinih radnih grupa koje su se bavile digitalnom ekonomijom i komunikacijama, a registrovan je i kao predavač na vojnoj akademiji raketnih trupa strateške namjene i Vojnoj akademiji Glavnog štaba Oružanih snaga, gdje drži predavanja o podacima, društvenim mrežama i informacijskom ratovanju.