Igra gluhih telefona
81

Ko je dao dozvolu za izgradnju pritvora u Migrantskom kampu "Lipa" kod Bihaća?

S. Š.
(Foto: Ademir Veladžić)
(Foto: Ademir Veladžić)
U Migrantskom centru "Lipa" kod Bihaća nedavno je uspostavljen Centar za detenciju koji je svojevrsna pritvorska jedinica, a koji je namijenjen za smještaj migranata kojima je zabranjeno kretanje u BiH. Uslovi koji vladaju u centru nisu prihvatljivi, a odgovornost svi izbjegavaju.
Prethodnih dana problematika migranata koji se vraćaju iz Evropske unije, odnosno iz Hrvatske i to zahvaljujući međudržavnim sporazumom o readmisiji, ponovo je dospjela u fokus i to zbog broja migranata koji je iz dana u dan sve veći. Iz tog razloga je otvoren Centar za detenciju koji je svojevrsna pritvorska jedinica u kojem je predviđeno smjestiti migrante kojima se zabranjuje kretanje i pod prismotrom su.

Osim toga što "centar" nalikuje pritvorskoj jedinici i u njemu vladaju nehumani uslovi u kojem bi trebali biti smješteni ljudi, vlast u Unskom-sanskom kantonu i premijer Mustafa Ružnić zabrinuti su jer ministarstva sigurnosti i vanjskih poslova, kao ni Služba za poslove sa strancima, nisu obavijestili kantonalnu vlast o poduzimanju ovih koraka.

Iz tog razloga, kontaktirali smo Ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlida Hurtića koji je prošle sedmice posjetio kamp i uvjerio se u uslove kakvi vladaju u kampu i centru.

Hurtić kaže da mu je informaciju o otvaranju tog centra saopćila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini, nakon čega je on razgovarao sa premijerom USK Mustafom Ružnićem koji nije bio uopšte obaviješten o tome.

"Prošle sedmice sam posjetio kamp i na terenu sam se uvjerio da je u sklopu centra napravljena jedinica koja liči na klasični zatvor. Sa aspekta ljudskih prava je to degutantno; da se u ljudskom okruženju nalazi takvo nešto", kaže Hurtić.

(Foto: Ademir Veladžić)
(Foto: Ademir Veladžić)

Hurtić nam pojašnjava da su oko tog "centra" dignute žice i da će tu sigurno morati raditi ljudi sa dugim cijevima.

"Ko bude radio tu morat će sa sobom nositi duge cijevi, radit će najmanje 50 ljudi. Sa aspekta ljudskih prava, nelogično je da imate ljude sa dugim cijevima a pored žene, djecu, majke", dodaje.

Kazao nam je da je na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH izvijestio predsjedavajuću Borjanu Krišto o problematici u kampu "Lipa" te da trenutno čeka sastanak sa ministrom Nenadom Nešićem kako bi porazgovarali o koracima koje trebaju poduzeti prilikom rješavanja ovog problema. Također, nada se da će u toku sedmice i lično sa Nešićem moći posjetiti kamp i centar.

Interesantno je kako niko ne preuzima odgovornost za uspostavu centra koji asocira na zatvor.

"Neko je to odobrio, neko je to finansirao, neko napravio, svi se izvlače. Niko ne govori ko je to uradio i mislim da je to nekorektno", dodaje Hurtić.

Hurtić nam je rekao da, prošle sedmice kada je posjetio "Lipu" u centru niko nije bio smješten jer je centar bio u izgradnji.

Međutim, iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) BiH kazali su nam da su Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) i vlasti BiH su u protekloj godini pokazali jasnu opredijeljenost da preuzmu koordinaciju i upravljanje hitnim odgovorom odgovorom na izbjeglice i migrante od agencija UN-a i humanitarnih aktera.

"Prelazak na državno upravljanje privremenim prihvatnim centrima u BiH planiran je za period od 2022. do 2025. godine. Proces će biti postepen, i već je započeo, uz direktnu koordinaciju Službe za poslove sa strancima i upravljanje novim privremenim prihvatnim centrom 'Lipa' od novembra 2021", dodali su u svom odgovoru za Klix.ba iz IOM-a.

Iz ovoga možemo zaključiti da bi odgovornost trebali snositi i Ministarstvo sigurnosti BiH, na čelu sa Nenadom Nešićem, i Služba za poslove sa strancima sa Žarkom Laketom. Iz državnog ministarstva sigurnosti su nas, prilikom traganja za odgovornim u ovom slučaju, uputili na adresu Službe za poslove sa strancima, a do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor iz te institucije.