Svjedočenja očevidaca
43

Ko je čovjek sa ožiljkom na licu koji je dolazio na mjesto ubistva sarajevskih policajaca?

S. Š.
O ubistvu policajaca Adisa i Davora danas su govorili svjedoci iz neposredne blizine ubistva (Foto: Klix.ba)
O ubistvu policajaca Adisa i Davora danas su govorili svjedoci iz neposredne blizine ubistva (Foto: Klix.ba)
Ispitivanjem troje svjedoka Tužilaštva KS, danas je pred Kantonalnim sudom Sarajevo nastavljen glavni pretres u predmetu "Sava Marinković i drugi" zbog ubistva sarajevskih policajaca.
Svjedok koji je jutros svjedočio o ubistvu 28. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju bio je Halil Mujezinović, noćni čuvar u ugostiteljskom objektu u Geteovoj ulici br. 4.

Mujezinović je te noći obezbjeđivao kafić "Time out" kao i prethodnih godina. Tog jutra, tačnije oko pola pet pred zoru, Mujezinović svjedoči da je čuo dva rafala, jedan duži i jedan kraći.

Nakon što je čuo pucnjeve, Mujezinović priča da je ustao i u tom momentu vidio policijsko auto kako ide iz pravca raskrsnice prema Bingu, u kontra smjeru. Rotaciona svjetla na policijskom autu su se palila i gasilo i automobil se zaustavio na svega 15-ak metara od njega.

Kako se automobil zaustavio, vidio je dva policajca i s distance od 15-ak metara primjetio je metke sa desne strane auta. Mujezinović je odmah tog jutra i dao iskaz u policijskoj stanici.

Nakon svjedočenja Mujezinovića uslijedila su pitanja odbrane optuženih. Advokat drugooptuženog Aleksandra Macana, Duško Tomić, podsjetio se da je kod svjedoka Mujezinovića boravio u februaru ove godine i pitao ga da li mu je on i tada rekao isto što je i danas svjedočio pred sudom.

Međutim, tužiteljica Aida Topalović našla je sporno to što je advokat optuženog privatno posjećivao svjedoka i to prije nego što je on zvanično svjedočio pred sudom. Sudija Igor Todorović, međutim, nije dodatno komentarisao da li je Tomićev postupak sporan ili ne.

Nakon Mujezinovića, pred sudom je svjedočio Jasmin Belan, stanar zgrade u Geteovoj ulici.

Dva rafala iz automatskog oružja

Belan svjedoči da su ga iz sna probudili rafali iz automatskog oružja i to dva, jedan duži, a jedan kraći. Siguran je da su u pitanju pucnjevi iz automatskog oružja, a ne iz pištolja, jer je bio vojnik i upoznat je sa time da može razlikovati o kakvom oružju se radi. Pojasnio je da je suštinska razlika u jačini pucnja i njegovom trajanju.

On potom pojašnjava da je s prozora njegovog stana vidio policijsko auto koje ide polako i da se zaustavilo između Geteove 4. i Geteove ulice broj 5. Također, s prozora može vidjeti i parking ispred Binga i prostor do Crkve u Bosanskoj ulici. Pozvao je policiju i odmah sišao ispred zgrade kako bi pružio pomoć osobama koje su se nalazile u policijskom autu. Međutim, kako je prišao vidio je izrešetan automobil, a policajci su mu izgledali kao da spavaju.

Pred sudom se danas našla i svjedokinja Esma Sušić koja stanuje u neposrednoj blizini Geteove ulice. Ona, naime, radi u kiosku koji se nalazi odmah do ulaza u njenu zgradu i kako njeno radno vrijeme počinje u šest ujutru, budi se oko četiri i počinje sa spremanjem za radni dan. Tog jutra, oko 4:10 sati čula je nešto što je nju, kako je danas ispričala, asocirao na neku tutnjavu i prvo što je pomislila jeste da neko pokušavati obiti kiosk.

Sušić kaže da s prozora njenog stana vidi jedan dio parkinga ispred Binga, B fazu i ulicu Semira Frašte i pravac prema IX transverzali.

Kada je prišla prozoru, vidjela je jedan crni automobil kako se udaljava prema pravcu Mojmila.

Tog dana Sušić nije radila, ali se već sutradan (27. oktobra) vratila poslu i čim je, kako svjedoči, otvorila kiosk - šest sati ujutru - ispred trafike se parkirao jedan automobil sa zatamnjenim staklima, prišao kiosku i osmatrao ga. Sušić kaže da, prema njenoj procijeni, čovjek koji je izašao iz automobila i osmatrao kiosk ima od 35 do 40 godina i tog dana je nosio crne hlače i crnu kožnu jaknu. Ono što je, također, interesanttno i što je Sušić zapalo za oko jeste ožiljak na desnoj strani lica koji je imao taj čovjek. Dodaje da je on vjerovatno došao kako bi provjerio da li kiosk ima videonadzor jer se od kioska pruža pogled na Geteovu ulicu i mjesto na kom su ubijeni Adis i Davor. Uzeo je novine, sjeo u automobil i udaljio se u pravcu Mojmila.

Svjedokinja je dodala i da je istog tog dana, samo u večernjim satima kada je u kiosku radila njena kolegica, također dolazio taj čovjek, a Sušić ga je spazila i sa svog prozora s obzirom da odatle ima pogled na kiosk u kojem radi.

Sljedeći glavni pretres, sudija Todorović je zakazao za utorak, 18. april s početkom od 9:30 sati.