|

Ko čisti mjesta zločina u Sarajevu: Posao koji mnogima izaziva nelagodu

Ko čisti mjesta zločina u Sarajevu: Posao koji mnogima izaziva nelagodu
99
Piše: M. N.
18.6.2017. u 13:41
38
komentara
99

dijeljenja
Ko čisti mjesta zločina u Sarajevu: Posao koji mnogima izaziva nelagodu Foto: Klix.ba
Krv, staklo i organski ostaci koji su posljedica krvavih zločina poput ranjavanja, ubistava ili samoubistava često izazivaju mučninu kod ljudi. Nakon što policijski službenici obave uviđaj potrebno je očistiti mjesto zločina. Ko će očistiti mjesto zločina ovisi o tome da li je riječ o javnom mjestu ili privatnom objektu i površini.
U Ministarastvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) ne postoji posebna služba ili uposlenici koji su zaduženi za čišćenje mjesta zločina. Službenici MUP-a KS kontaktiraju nadležne firme ili upravitelje nakon zločina, koji angažuju svoje uposlenike ili druge firme za čišćenje.

"Ukoliko se radi o krivičnom djelu iz oblasti saobraćaja ili nekom drugom krivičnom djelu koje se desilo na saobraćajnici, pošto bude krhotina od vozila ili ostatka organskog porijekla poput krvi, čišćenje vrši preduzeće koje se bavi održavanjem tog puta. U ovakvim slučajevima, ali i u drugim, imamo pomoć civilne zaštite i vatrogasaca.

Kada govorimo o događajima koji su u prostorima institucija ili privatnim kućama, oni koji gazduju ili su vlasnici vode brigu o čišćenju. Ukoliko su oštećeni saobraćajni znakovi ili signalizacija, ministarstvo saobraćaja KS je zaduženo za to i oni imaju firmu koja radi na održavanju za njih", rekao je za Klix.ba Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS.

Ukoliko je riječ o javnim površinama, onda je nadležno preduzeće KJKP Rad. Uposlenici ovog preduzeća obavljaju ručno i mašinsko čiščenje i pranje. Ove djelatnosti se obavljaju prema Programu održavanja čistoće koji KJKP Rad priprema u saradnji s nadležnim općinskim organima. U slučajevima kada se dogode prekršaji ili krivična djela, MUPKS ih kontaktira i tada izađu na mjesto događaja te ga očiste.

Kontaktirali smo i firme na području KS koje nude usluge čišćenja objekata i površina. Tri firme imaju potrebnu opremu za ovakvu vrstu čišćenja, a samo jedna je prihvatila angažman. Rijetki su i radnici koji prihvataju ovu vrstu posla.

"U dosadašnjem radu imali smo samo jedan upit takve prirode. Radilo se o pokušaju samoubistva u stanu na Koševskom brdu prije tri-četiri godine.

Razumljivo je da situacija izaziva poseban stres kod uposlenika pa smo u konkretnom slučaju tražili dobrovoljce unutar naših redova. Da ih nije bilo, vjerovatno bismo odbili posao", rekla nam je pravnica Emina Subašić iz jedne sarajevske firme.

Vlasnici stanova imaju problem ukoliko se nešto takvo dogodi u njihovim kućama. Ukoliko ne očiste sami, nerijetko se obrate u autopraonicama koje im operu ćilime od krvi, dok stan očiste sami ili angažuju neku od žena koje čiste privatno.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...