Stranka treba restart
41

Ko će se priključiti dvojici Milana u trci za predsjednika SDS-a?

D. Be.
Milan Radović i Milan Milićević (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Milan Radović i Milan Milićević (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Kompletno Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS) podnijelo je ostavke nakon kraha na proteklim izborima, a već su počele špekulacije o tome ko će naslijediti Mirka Šarovića na funkciji predsjednika.

Kako Klix.ba saznaje najozbiljniji kandidati koji žele sjesti u predsjedničku fotelju su Milan Milićević i Milan Radović. Obojica su do sada obnašala funkcije zamjenika predsjednika, a Milićević je i predsjednik Glavnog odbora stranke.

Milan Milićević, inače načelnik Teslića,, bio je među favoritima i na prošlim unutarstranačkim izborima, no Šarović je imao veće povjerenje jezgra SDS-a. Njegovo ime je opet među prvim kandidatima za lidera ove stranke.

Milićević je poznat i kao žestoki kritičar politike vladajućeg SNSD-a te se može očekivati da će na organima stranke ponuditi plan jačanja kako SDS-a tako i kompletnog opozicionog bloka u RS-u, koji iz ciklusa u ciklus slabi na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

S druge strane, Radović je novopečeni član SDS-a koji je odmah, prije dvije godine, preuzeo funkciju zamjenika predsjednika što je, kako saznajemo, zasmetalo većem broju iskusnijih stranačkih kadrova. No, Radović je ubrzo preuzeo ulogu jednog od lidera SDS-a što se vidi i na svim protestima i javnim tribinama. On je u politiku ušao kao bivši direktor Nove banke i jedan od najimućnijih ljudi u RS-u, a svoje poslove proširio je i po Sarajevu.

Predsjedništvo stranke od jučer funkcioniše u tehničkom mandatu, a sjednica Glavnog odbora zakazana je za sljedeću subotu, nakon čega će uslijediti unutarstranački izbori.

Za očekivati je da se do SDS-ovih izbora u utrku uključe još neki kandidati.

Ranije smo pisali o tome da je SDS imao najveći pad u izbornim rezultatima kada se računaju četiri stranke iz Republike Srpske i to u prethodna tri ciklusa.

SDS je na državnom nivou izgubio skoro 100.000 glasova, a u NSRS-u skoro 80.000. Prati ga DNS sa katastrofalnim ovogodišnjim rezultatom, dok je SNSD očekivano konstantna u vlasti.

Kada se u obzir uzmu aktuelni te izbori iz 2014. i 2018. godine jasno je kako SDS gubi podršku.