Akter afere "Asim"
394

Ko će pokrenuti pitanje odgovornosti Sabahudina Delalića u Skupštini KS?

D. Be.
Sabahudin Delalić (Foto: H. M./Klix.ba)
Sabahudin Delalić (Foto: H. M./Klix.ba)
Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija u Skupštini Kantona Sarajevo i članica Etičkog vijeća za Klix.ba je objasnila šta je potrebno da bi se pokrenulo pitanje odgovornosti zastupnika Sabahudina Delalića, jednog od aktera afere "Asim".

Bešlija nam na početku naglašava da se o ovom slučaju u Etičkom vijeću Skupštine KS nije razgovaralo s obzirom da je snimak procurio u javnost u petak navečer te da je danas državni praznik.

Dalje saznajemo da Etičko vijeće radi po prijavama i da se početkom radne sedmice može očekivati da je stigla prijava što će dovesti do formiranja slučaja.

"Prijava ne mora doći od zastupnika u Skupštini. Naprimjer, u slučaju Samre Ćosović-Hajdarević prijava je stigla od Sarajevskog otvoreno centra (SOC)", kazala je.

Vildana Bešlija (desno) (Foto: M. O./Klix.ba)
Vildana Bešlija (desno) (Foto: M. O./Klix.ba)

Na pitanje da li u audiosnimku koji je podigao prašinu na političkoj sceni ima elemenata za sankcionisanje, pa čak i smjenu zastupnika Sabahudina Delalića (SDA) s obzirom da se eksplicitno govori o trgovini utjecajem i zloupotrebi položaja, Bešlija nam odgovara da je za nju cijeli snimak jednostavno prestrašan.

"U ovom slučaju se mora djelovati u više smjerova, spominju se čak i izbori. Spominje se i izbor za gradonačelnika Sarajeva, gdje je, kako akteri snimka navode, kupljen glas zbog kojeg je Abdulah Skaka postao gradonačelnik, a ne moja stranačka kolegica Sabina Ćudić", kaže Bešlija.

Za kraj razgovora članica Etičke komisije ističe da je pozitivno što u posljednjih godinu dana ljudi počinju pozivati na odgovornost.

"Sjetimo se napada na predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića u Skupštini KS, u prošom sazivu, mi tada nismo imali formirano Etičko vijeće. Ovakve stvari su samo prolazile, a javnost nije obraća pažnju", rekla je Bešlija.

Podsjetimo, Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić (SDA) objavio je snimak o malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo koji su održani u srijedu. Glavni akter na snimku kojeg je objavio Efendić je predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, a u razgovoru učestvuje i Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je potvrdilo da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS provjera navode iz medijskih članaka vezano za objavljeni snimak.

Procesuiranje aktera audiosnimka te rasvjetljavanje i ostalih događaja koji se spominju u razgovoru zatražile su opozicione stranke poput NiP-a, SDP-a, Naše stranke, Nezavisne "Četvorke" iz Skupštine KS te Nezavisni blok.

Članovi SDA poput Denisa Zvizdića, Aljoše Čampare, Šemsudina Mehmedovića i Alme Čolo žestoko su osudili sadržaj snimka.