Vjerovali ili ne
120

Ko će biti vlast u Federaciji BiH vrlo lako bi mogao odlučiti žrijeb

S. H.
Bakir Izetbegović (SDA) i Nermin Nikšić (SDP) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (SDA) i Nermin Nikšić (SDP) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kompleksnost političke situacije u Bosni i Hercegovini uvijek ima nove adute, a posljednji scenarij kaže da bi u vrlo izglednom raspletu situacije vlast u entitetu FBiH mogla zavisiti od žrijeba.
Dva politička bloka iz FBiH vode žestoku bitku za većinu i kontrolu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH. Svaki klub konstitutivnog naroda nakon amandmana Christiana Schmidta ima 23 delegata, dok Klub Ostalih ima 11 delegata.

I dok je u Klubu Hrvata jasno da će ga kontorlisati HDZ, a u klubovima Srba i Ostalih bi većinu trebala imati grupacija osam stranaka okupljenih oko SDP-a NiP-a i Naše stranke, jedina nedoumica i ključ za vlast je Klub Bošnjaka.

SDA je pojedinačno najdominantnija stranka u FBiH i sa DF-om kao političkim partnerom imaju sigurnih 10 delegata u Klubu Bošnjaka. S druge strane sigurnih 10 delegata ima i Osmorka, pa preostala tri delegata će donijeti prevagu jednima ili drugima. Ipak, ono što je zanimljivo u cijeloj priči je što će se sigurno dva od tri delegata birati žrijebom.

Žrijeb će biti održan u Livanjskom i Posavskom kantonu. Zašto? Naime, u Livanjskom kantonu SDA ima dva zastupnika, kao i SDP i ukoliko se, što je očekivano, budu držali stranačkih smjernica prilikom glasanja za Dom naroda bit će neriješeno. U tom slučaju izvlačenje kuglice iz šešira će odlučiti koja stranka će dati delegata za klub Bošnjaka.

Ista situacija je u Posavskom kantonu gdje SDA ima svoja tri zastupnika u skupštini, dok stranke Osmorke imaju 3, od čega jednog SDP, jednog PDA i jednog stranka Neovisni-Nezavisni. Žrijeb će također odlučiti koji politički blok će donijeti prevagu.

A ko donese prevagu prilikom žrijeba u Klubu Bošnjaka taj će vjerovatno biti u poziciji da pravi vlast sa HDZ-om u FBiH. Tako smo uprkos izborima, pravu građana da biraju došli u situaciju da kompleksnost politike u FBiH dođe do tog nivoa da žrijeb bude jedna od najizglednijih opcija ko će biti vlast.