Dom naroda sutra odlučuje
75

Ko će biti novi sudija Ustavnog suda FBiH: Čampara se izuzeo zbog "političkih imenovanja"

S. Š. U.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sutra je nastavak 13. vanredne sjednice Doma naroda FBiH na kojoj bi se trebalo odlučiti ko je nedostajući deveti sudija Ustavnog suda FBiH. Dubravko Čampara, odustao je od kandidature prije četiri dana.

Nakon što je izbor troje novih sudija Ustavnog suda FBiH, na prijedlog predsjednika i potpredsjednika FBiH prije dvije sedmice konačno okončan u federalnom Domu naroda, posao izbora četvrtog nedostajućeg sudije trebao bi završiti Dom naroda samostalno na način da delegati biraju od kandidata koje je prethodno ocijenio VSTV.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravko Čampara, jedno od imena iz pravosuđa o kojem se govorilo kao o osobi koja bi mogla biti novi sudija Ustavnog suda FBiH, povukao je svoju kandidaturu.

"Obavještavam vas da sam donio odluku o povlačenju kandidature za sudiju Ustavnog suda FBiH. Tražim da se moje ime izostavi iz svih daljih procedura vezanih za izbor sudija Ustavnog suda FBiH. Navedneu odluku sam donio zbog toga što je očigledno, u potpunosti odbačen kriteriji izvrsnosti prilikom imenovanja sudija UStavnog suda FBiH. Ovo pitanje je postalo isključivo političko pitanje, a kao osoba s duogodišnjim iskustvom u bh. pravosuđu, odbijam da učestvujem u političkim procesima i političkim imenovanjima", napisao je Čampara.

Pismo Dubravka Čampare predsjedavajućem Domu naroda FBiH
Pismo Dubravka Čampare predsjedavajućem Domu naroda FBiH

Da li će Dom naroda FBiH moći imenovati novog sudiju?

"Ono što je definitivno dakle je da je gospodin Čampara poslao na adresu predsjedavajućeg Doma naroda Tomislava Martinovića, izjavu o povlačenju kandidature i da ga ne tretiramo kao kandidata u daljem nastavku procedure izbora nedostajućeg sudije Ustavnog suda FBiH. Taj akt je pristigao u protokol i ja ne bih ništa više o tome komentarisao", kazao je za Klix.ba Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Istakao je da shodno odredbama Poslovnika Doma naroda prekinuta sjednica se mora nastaviti u roku od 15 dana.

"Rok ističe sutra kao i rok koji nam je dao visoki predstavnik Christian Schmidt kojim smo dobili ovlaštenje da u situaciji u kojoj predsjednik FBiH ne predloži kandidate, da nedostajuće kandidate kao što je sada slučaj, ima obavezu i pravo da bira Dom naroda. Mi imamo obavezu da izaberemo tog devetog nedostajećeg sudiju. Lično smatram da taj sudija obavezno treba da bude iz reda bošnjačkog naroda s obzirom da je sudija i koji je penzionisan bio Bošnjak. Na taj način trebamo da štitimo Ustav i ravnopravnost i nacionalni balans koji treba da postoji u Ustavnom sudu i drugim institucijama. Smatram da uz to treba da bude izabran sudija iz grupe odlično ocijenjenih kandidata. To su oni koji su prošli proceduru i konkurs preko VSTV-a. Mi imamo nekoliko kandidata iz reda bošnjačkog naroda koji se nalaze u prvoj grupi", objasnio je Duvnjak.

Nada se da će nakon sjednice Doma naroda koja je zakazana za sutra biti izabran nedostajući sudija kako bi federalni Ustavni sud mogao funkcionirati u punom kapacitetu.

Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH
Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH

"Teško je govoriti o parlamentarnom radu u smislu političkog djelovanja i davati prognoze. Uvijek imate situaciju da se može dogoditi neka nepredviđena okolnosti. Ono što nam treba biti vodilja je to da nakon što smo prije 14 dana potvrdili odluku o imenovanju troje sudija i nakon što smo nametnutim amandmanima Schmidta dobili ovlasti da mi biramo nedostajuće, trebali bi svoj mandat da zaokružimo na jedan konsttuktivan način, da odgovorimo ozbiljno i odgovorno ovoj obavezi koju imamo", naglasio je Duvnjak.

Istakao je da bi sutrašnja trebala biti i posljednja sjednica ovog sastava Doma naroda FBiH te da je treba završiti uspješno.

"Važno je da mi po nametnutim amandmanima sutra, ukoliko bude kvoruma, od tog kvoruma, dovoljno je da imate prostu većinu onih koji glasaju da su za neki prijedlog i da on prođe. To znači da sutra hipotetički gledajući, od 29 recimo delegata koji čine kvorum, 15 ih glasa, 8 bude za jedan prijedlog, 7 protiv prijedloga, odluka je prošla. Mi smo u situaciji da je važno osigurati kvorum da se može raditi i valjano odlučivati, a za samu odluku je dovoljna prosta većina onih koji dođu i koji glasaju i imamo novog sudiju Ustavnog suda FBiH", objasnio je.

Duvnjak smatra da je rješavanje ovako važnih pitanja vjerovatno i bila namjera nametnutih amandmana visokog predstavnika Chiristiana Schmidta.