Saznaje Klix.ba
469

Ko će biti među 20 osoba koje će prisustvovati misi za Bleiburg u sarajevskoj katedrali

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vrhbosanska nadbiskupija prekjučer je objavila detalje o tome kako će biti organizirano praćenja i sudjelovanja na "svetoj misi za žrtve Bleiburške tragedije" u sarajevskoj katedrali na kojoj će prisustvovati 20 osoba.

Kako saznaje Klix.ba među 20 osoba koje će se pomoliti za žrtve Bleiburga i sve nevine žrtve bilo kojeg naroda bit će delegacija Ambasade Republike Hrvatske u BiH predvođena ambasadorom Ivanom Sabolićem te delegacija Hrvatskog narodnog sabora BiH. Pored njih sv. misi će prisustvovati časne sestre i svećenici.

Svoj dolazak je među prvima najavio predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Misa će početi u 12:15 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu uz direktan prijenos na RTV Herceg-Bosna i HRT-u.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavijestila je javnost i građane glavnog grada da će se službenici MUP-a pobrinuti da sutrašnji događaji vezani za misu za Bleiburg proteknu bez problema, napominjući da će eventualni izgrednici biti sankcionisani.

U cilju održavanja stanja sigurnosti na navedenom lokalitetu, kao i sigurnog održavanja navedenog vjerskog obreda, policija je pristupila planskim aktivnostima, te će u skladu sa rješenjem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, dana 16.5.2020. godine, u vremenskom periodu od 9 sati do završetka vjerskog obreda, biti blokirano područje za motorna vozila i pješake.

Organizacija mise za Bleiburg izazvala je mnošto reakcija i kritika u BiH zbog čega je sutrašnji događaj okarakterisan kao veoma rizičan sa sigurnosnog aspekta.