Forum mladih Stolac
0

Ko blokira obnovu razrušenog kulturnog nasljeđa?

FENA
Forum mladih u Stocu traži da federalni premijer Mustafa Mujezinović osigura uvjete za nesmetanu provedbu pilot-projekta za očuvanje kulturnog nasljeđa u konfliktnim područjima zapadnog Balkana.

Taj projekt je odobrio Evropski parlament 13. decembra 2007. godine a predviđeno je da Evropska komisija osigura 1,5 miliona eura za ponovnu uspostavu nacionalnih spomenika srušenih tokom rata u Stocu.

U otvorenom pismu federalnom premijeru koje su potpisali Nerin Dizdar, predsjednik Foruma mladih i Amer Medar, predsjednik stolačkog udruženja "Obnova građanskog povjerenja" zatraženo je da se utvrdi ko blokira i nastoji relativizirati smisao tog projekta.

Potpisnici tvrde da je Misija Evropske komisije u Sarajevu u saradnji s nadležnom državnom institucijom, Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nakon usaglašavanja s lokalnim, kantonalnim i entitetskim vlastima, u koje su bile uključene i nevladine organizacije, utvrdila još septembra 2008. detaljan nacrt projekta "ARCH- Stolac: Nasljeđe kao most među zajednicama. Rekonstrukcija graditeljskog nasljeđa u centru Stoca - održivo oživljavanje i razvoj u ratu pogođenim zajednicama".

Osim predviđenih aktivnosti na razvoju dijaloga i svijesti o kulturnom nasljeđu, projekt predviđa djelimičnu rekonstrukciju u ratu razorenih spomenika: Ćuprijskog hamama, dviju vrijednih kuća u mahali Behmenluk, mlinice i musafirhane u čaršiji.

Potpisnici otvorenog pisma upućeno federalnom premijeru smatraju to dosad najznačajnijim korakom zaštite zajedničkog evropskog nasljeđa, promoviranja različitosti i uključivanja nasljeđa u proces pomirenja.

Međutim, poglavarstvo općine Stolac, osobito načelnik Stjepan Bošković, od početka 2008. odbili su svaku suradnju na razradi projekta, navode oni uz napomenu da je Stolac, sa 32 srušena spomenika najviše državne vrijednosti na malom prostoru, najrazoreniji bosanskohercegovački grad.

"Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Dragan Vrankić do danas, već skoro dvije godine, odbija potpisati finansijski sporazum s Evropskom komisijom kako bi projekt mogao biti realiziran iako i Aneks 8 i Zakon o provedbi odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH jasno naglašavaju da općinske vlasti nisu nadležne za odlučivanje o nacionalnim spomenicima te da je Vlada Federacije dužna osigurati provedbu odluka".

Upoznati smo da Federalno ministarstvo kulture i sporta koje se oglušivalo na sve pozive da budu uključeni u izradu nacrta projekta 2008. godine, na nedopustiv način pregovara o njegovom sadržaju koji je već usvojen i na taj način doprinosi odgađanju provedbe ili potpunom relativiziranju izvornih ciljeva", citat je iz pisma.

Forum pita šta će učiniti Vlada FBiH na utvrđivanju odgovornosti ministra kulture i sporta koji, kako je navedeno dalje u pismu, nezakonito blokira politički izuzetno važan projekt vrijedan 1,5 miliona eura i sprječava rekonstrukciju hamama, musafirhane i stolačkih kuća - spomenika iako je svaki od njih proglašen nacionalnim spomenikom, a rekonstrukcija utvrđena kao obaveza Vlade.

"Šta će učiniti Vijeće ministara BiH da sankcionira ministra finansija i trezora što nezakonitim solidarisanjem s predstavnicima svoje partije priječi provedbu Aneksa 8, ignoriše vrijednost nacionalnih spomenika i zanemaruje odluke nadležne državne institucije - Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH?

Da li će Gavrilo Grahovac i Stranka za BiH glasačima svoje partije objasniti zašto je Ministarstvu kulture neprihvatljiva obnova hamama, musafirhane i kuća u Behmenluku, koji su nacionalni spomenici i srušeni su 1993. godine zato što su svjedočili o kompleksnosti identiteta Bosne i Hercegovine, koja je zakonom utvrđena kao obavezna?

Šta će učiniti Predsjedništvo BiH da utvrdi odgovornost za blokiranje tog značajnog projekta i neprihvaćanje odluka i nadležnosti državne institucije koju je ono samo ovlastilo?

Šta će učiniti OHR i Vijeće za implementaciju mira da bude otklonjeno priječenje provedbe Okvirnog sporazuma za mir u BiH i u ovom slučaju, za čiju su provedbu nadležni?

Šta će učiniti Evropska komisija i Evropski parlament? Da li će pristati na nezakonite pritiske općinskog načelnika da bude spriječena provedba Aneksa 8 mirovnog sporazuma, s kojim su se solidarisali Gavrilo Grahovac i Dragan Vrankić i time obezvrijedili značajnu odluku Evropskog parlamenta i relativizirali projekt na čijem je brušenju tim stručnjaka Evropske komisije radio više mjeseci zajedno s državnom institucijom koja ima sve ovlasti Predsjedništva BiH za sklapanje međunarodnih projekata kad je nasljeđe u pitanju?

Da li će umjesto toga Evropska komisija, u okviru insistiranja na evropskim standardima i principima i ovaj put osigurati da jasna poruka o evropskom odnosu prema nasljeđu i njegovoj obnovi nakon rata stigne do onih u bosanskohercegovačkoj vlasti koji su odgovorni da je razumiju", pitanja su koja postavlja Forum mladih Stolac.