"Zemljo Kulinova"
5

VIDEO / Književnik Zlatko Topčić napisao tekst za himnu BiH

Piše: N. J.
Zlatko Topčić
Zlatko Topčić
Vokalni ansambl Art Vivo je jučer na manifestaciji Dani policije Kantona Sarajevo izveo himnu BiH sa tekstom "Zemljo Kulinova", koji je napisao književnik Zlatko Topčić.

Publika je bila oduševljena, a Topčić, dakako, zadovoljan. Poznato je da verzija teksta kompozitora Dušana Šestića i Benjamina Isovića nikada nije dobila parlamentarnu verifikaciju.

”Ovo je pokušaj da se, makar neformalno, ispravi frustrirajuća činjenica da naša himna još uvijek nema tekst. 'Zemljo Kulinova' podsjeća na dugu historiju ove države. Odmak je to ka vremenu koje je, prema romantičarskim predanjima, bilo doba blagostanja, 'za Kulina bana i dobrijeh dana', ka periodu s kojim se valjda svi možemo identificirati, izuzev onih koji na pomen Kulina bana i države Bosne i Hercegovine dobiju koprivnjaču", naveo je Topčić, dodajući kako mu nije bitno hoće li njegov tekst biti zvanično usvojen.

"Važnije mi je da njen jednostavni refren prihvate naši ljudi, naši navijači u svim prilikama kada, umjesto muka ili mumlanja, trebaju pjevanjem iskazati ponos i privrženost svojoj zemlji ili pružiti podršku našim sportistima... Ništa više i ništa manje", dodao je Topčić.

ZEMLJO KULINOVA

Moja zemljo mila Od jave i snova! Majko stara Trojice sinova!

Kuća ti si moja! Kamen ja sam tvoj! O ti zemljo Kulinova Živjela! (refren)

Od svjetla i tmine ti si Moja zemljice! Veliko je srce Moje djedovine!

Pod nebom visokim Grana maslinova! O ti zemljo Kulinova Živjela! (refren 2x)