BiH
5

Knjigom "Od Kine do Evrope" Slobodan Stajić obilježio 50 godina putopisnog iskustva

FENA
"Od Kine do Evrope" naziv je knjige publiciste i putopisca Slobodana Stajića koja je u prisustvu velikog broja prijatelja i poklonika njegove pisane riječi predstavljena večeras u Sarajevu.
Foto: FENA
Foto: FENA

Ovim djelom autor obilježava veliki novinarski jubilej - 50 godina putopisnog iskustva. Knjiga sadrži novi Stajićev kineski dnevnik, priču o Prometeju istine Edwardu Snowdenu, kao i odabrana poglavlja iz četiri prethodne knjige - "Kina, bajkovita zemlja", "Zeugmine suze", "Afroditin arhipelag" i "Besjede mrtvih".

O knjizi su govorili publicist i diplomat Zlatko Dizdarević, filolog i putopisac Josip Svoboda i putopisac i publicist Ahmed Bosnić.

Zlatko Dizdarević se prisjetio da Slobodana Stajića poznaje već 50-ak godina, još od pohađanja Prve gimnazije u Sarajevu. Već tada, kazao je on, Stajićev život je bio više u mašti nego ovdje, dok su drugi na njegova tadašnja "nebesa" gledali nešto drugačije - turistički.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Za njega su to, međutim, postali život i realnost. Tako se formirao jedinstven putopisac i hroničar svoje generacije. U njegovom pogledu na svijet upadljivo vlada dobrota", kazao je Dizdarević.

Smatra da je Stajićeva snaga fascinantna, jer uvijek vidi prvo dobrotu i ljepotu, pa tek onda bahatost i nepravdu.

"On je zato čudo od pisca i energije, osnovnog habitusa od kojeg je sačinjen. Ovolika tolerantnost u opisu svijeta, koji to već odavna nije zaslužio, istinski je raritet", zaključio je Dizdarević.

Za Josipa Svobodu spisateljska nadarenost Stajića vodi čitatelje u njegove snove gdje se isprepliću snovi i java, danas i sutra. Smatra da je i autor svjestan stalnih manipulacija istorijom te da za pravom istinom treba tragati i za nju se boriti.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Autorova poruka koja se proteže kao crvena životna nit u svim njegovim radovima i knjigama jeste poruka ljubavi spram ove naše bajkovite planete, poruka za međusobnu koegzistenciju te poruka ljudima da što više putuju kako bi strah jednih od drugih zamijenila ljubav i razumijevanje", istaknuo je Svoboda.

Knjigu je objavila izdavačka kuća "Rabic".