{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Knjigom "Od Kine do Evrope" Slobodan Stajić obilježio 50 godina putopisnog iskustva

F
12.5.2014. u 20:10
5
1
Knjigom "Od Kine do Evrope" Slobodan Stajić obilježio 50 godina putopisnog iskustva
5
"Od Kine do Evrope" naziv je knjige publiciste i putopisca Slobodana Stajića koja je u prisustvu velikog broja prijatelja i poklonika njegove pisane riječi predstavljena večeras u Sarajevu.
Foto: FENA
Foto: FENA


Ovim djelom autor obilježava veliki novinarski jubilej - 50 godina putopisnog iskustva. Knjiga sadrži novi Stajićev kineski dnevnik, priču o Prometeju istine Edwardu Snowdenu, kao i odabrana poglavlja iz četiri prethodne knjige - "Kina, bajkovita zemlja", "Zeugmine suze", "Afroditin arhipelag" i "Besjede mrtvih".

O knjizi su govorili publicist i diplomat Zlatko Dizdarević, filolog i putopisac Josip Svoboda i putopisac i publicist Ahmed Bosnić.

Zlatko Dizdarević se prisjetio da Slobodana Stajića poznaje već 50-ak godina, još od pohađanja Prve gimnazije u Sarajevu. Već tada, kazao je on, Stajićev život je bio više u mašti nego ovdje, dok su drugi na njegova tadašnja "nebesa" gledali nešto drugačije - turistički.

Foto: FENA
Foto: FENA


"Za njega su to, međutim, postali život i realnost. Tako se formirao jedinstven putopisac i hroničar svoje generacije. U njegovom pogledu na svijet upadljivo vlada dobrota", kazao je Dizdarević.

Smatra da je Stajićeva snaga fascinantna, jer uvijek vidi prvo dobrotu i ljepotu, pa tek onda bahatost i nepravdu.

"On je zato čudo od pisca i energije, osnovnog habitusa od kojeg je sačinjen. Ovolika tolerantnost u opisu svijeta, koji to već odavna nije zaslužio, istinski je raritet", zaključio je Dizdarević.

Za Josipa Svobodu spisateljska nadarenost Stajića vodi čitatelje u njegove snove gdje se isprepliću snovi i java, danas i sutra. Smatra da je i autor svjestan stalnih manipulacija istorijom te da za pravom istinom treba tragati i za nju se boriti.

Foto: FENA
Foto: FENA


"Autorova poruka koja se proteže kao crvena životna nit u svim njegovim radovima i knjigama jeste poruka ljubavi spram ove naše bajkovite planete, poruka za međusobnu koegzistenciju te poruka ljudima da što više putuju kako bi strah jednih od drugih zamijenila ljubav i razumijevanje", istaknuo je Svoboda.

Knjigu je objavila izdavačka kuća "Rabic".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: