{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Knjiga "Galaksije i kosmologija" promovisana u Sarajevu

16.9.2014. u 16:00
13
3
Knjiga "Galaksije i kosmologija" promovisana u Sarajevu
13
U Sarajevu je u ponedjeljak promovisana knjiga "Galaksije i kosmologija" čiji su autori Francuzi Françoise Combes, Misha Haywood, Suzy Collin, Florence Durret i Bruno Guiderdoni.


Autori spadaju među vodeće svjetske astrofizičare, pri čemu je Combes članica Francuske akademije nauka i umjetnosti.

Za prevod i objavljivanje knjige u Bosni i Hercegovini zaslužan je Ferid Ćehić zaljubljenik u astronomiju koji duže vrijeme živi u Francuskoj. Ćehić se odlučio za ovaj korak iz prije svega, ljubavi prema astronomiji a potom i zbog toga što, kako kaže, na područjima zapadnog Balkana već dugo godina nije objavljeno ni jedno djelo koje bi široj javnosti predstavilo novija naučna saznanja iz područja astronomije.

A upravo na području kosmologije posljednjih godina došlo je do munjevitog napretka na polju naučnih saznanja. Kako je istakao recenzent prof. dr. Muhamed Muminović, jedan od najpriznatijih astronoma sa područja bivše Jugoslavije i predsjednik Astronomskog društva Orion iz Sarajeva, u knjizi su sadržana saznanja koja nam omogućavaju da steknemo uvid u tajne svemira.

"Danas je između ostalog moguće vidjeti galaksije onakvim kakve su bile u svom ranom dobu, odnosno moguće je posmatrati evoluciju galaksija od samog njihovog postanka. Možemo razumjeti na mnogo bolji način kako se galaksije formiraju, skupljaju svoju masu, formiraju svoje zvijezde i akumuliraju materiju u svom središtu. Čak i naša galaksija Mliječni put sprema puno iznenađenja za nas", istakao je profesor Muminović.

Promovisana knjiga predstavlja pregled tih saznanja od strane izuzetno utjecajnih naučnika iz oblasti astronomije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: