BiH
18

Klubovi razočarani: U ledenoj dvorani u Goraždu obustavljeni treninzi sportista

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Problemi u sistemu grijanja gradske dvorane "Mirsad Hurić" u Goraždu zaustavili su sve trenažne procese u hladnim salama sportskog centra. Sibirski minusi okovali su ionako hladnu gradsku dvoranu, a samo najhrabriji pokušavaju održati formu tokom takmičarske pauze, tražeći alternativna rješenja u školskim objektima što nije dovoljno za kvalitetnu pripremu i skori nastavak sezone.

"Zadnjih 15 dana su ključni treninzi za MRK Goražde i mi bi trebali raditi na taktičkoj pripremi ekipe ali u u ovom momentu ne znamo ni sami šta ćemo i kako ćemo", ističe Kemal Papračanin, predsjednik MRK Goražde.

Iste probleme imaju i u Odbojkaškom klubu (OK) Goražde.

"U nastavku sezone borit ćemo se za opastanak u Premijer ligi BIH i evo susreli smo se na početku sa velikim problemom baš sada kad nam je svaki trening zlata vrijedan mi nismo mogli obezbjediti treniranje za našu selekciju", ističe Nermin Obuća, predsjednik OK Goražde.

Iako su u Gradskoj dvorani, prema riječima direktora Mensura Ćurovića, poduzeli sve što su mogli zbog niskih temperatura, popucali su pojedini radijatori te se čeka bolje vrijeme za sanaciju.

Klubovi su od nadležnih tražili prelazno rješenje ali je izostalo jer se navodno bave iznalaženjem trajnih. Sport pripada kantonu odgovor je koji su dobili u Općini a gradska dvorana pripada osnivaču, odnosno Općini odgovor je resornog ministarstva.

"Vrtimo se ukrug, mi zavisimo od njih i nije naše da se upuštamo u te međusobne dogovore šta će biti ali je činjenica da u zimskom periodu, kada je raspust i ima najviše djece, nismo u prilici obezbjediti ništa", ističe Nermin Obuća, predsjednik OK Goražde.

U Općini ističu da rade na trajnom rješavanju adekvatnog zagrijavanja dvorane i drugih projekata koji bi ovaj objekat preporodili ali ti napori neće riješiti trenutne probleme sa kojima se susreću klubovi i sportski centar. Sanid Zirak, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti ističe 'kako određene okolnosti usporavaju dinamiku planiranog'.

"Ovdje je najodgovornije Općinsko vijeće i izvršna vlast Općine Goražde. Mi ne bježimo od odgovornosti ali oni moraju prepoznati da je to problem broj jedan kad je u pitanju grad, mladi, a posebno sportisti. Ukoliko se sad ne obezbijedi poseban kod pri lokalnoj zajednici kao polazna osnova za sanaciju mislim da ćemo i u budućnosti 'krpiti' stvari a ništa konkretno se neće uraditi", ističe Damir Žuga, ministar sporta BPK Goražde.

Mensur Ćurović, direktor dvirane tvrdi da čak ni redovne obaveze u proteklim mjesecima nisu izvršavane.

"Prva sredstva koja dobijemo pokušat ćemo da nabavimo određene količine lož ulja", ističe Ćurović.

On pojašnjava da je 3500 kvadratnih metara površina dvorane dok se visina kreće od 3.5 do 15 metara te da je praktično nemoguće sa postojećom kotlovnicom dovoljno zagrijati dvoranu.

"Izdaci za grijanje i u slučaju planiranog uvođenja grijanja na pelet bili bi pozamašni. Minimalno to je od 60 do 120 hiljada za grijnu sezonu, a ovo što dobivam od Općine kao osnivača i kantona nedovoljno je za tekuće održavanje", tvrdi Ćurović.

Osnivač i menadžment sportskog centra aplicirali su na razne adrese kako bi riješili niz problema na gradskoj dvorani među kojima je i utopljavanje objekta. U međuvremenu uposleni u sportskom centru rade na otklanjanju problema koje je donijela ekstremna hladnoća što bi sa poboljšanjem prilika uskoro moglo značiti i konačno otpočinjanje trenažnog procesa.