Dom naroda PSBiH
5

Klub Srba: Na sjednice ne dolazimo zbog vaninstitucionalnog djelovanja Bakira Izetbegovića

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Klub delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH oglasio se saopćenjem u kojem obrazlažu da na sjednice tog doma ne dolaze zbog vaninstitucionalnog djelovanja bošnjačkog člana Prerdsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Naš nedolazak na sjednicu Doma naroda PSBiH je bio odgovor na jednostran i vaninstitucionalni postupak Bakira Izetbegovića u vezi revizije presude BiH protiv Srbije. O nedolasku na sjednicu smo blagovremeno obavijestili Kolegijum Doma naroda, što je za rezultat imalo i odlaganje sjednice", navodi se u saopćenju.

Poručuju da je to i upozorenje svima u BiH da se ne mogu tako ponašati i da nijedna odluka u Institucijama BiH se ne može donijeti bez bilo kog naroda.

"Suština opstanka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma je konsenzus i kompromis onih koji odlučuju o njenoj sudbini, što je u slučaju revizije izostalo. Ovo je prilika da se ukaže na neproduktivan rad Vijeća ministara BiH što je vidljivo i iz materijala koji se dostavljaju u parlamentarnu proceduru gdje izostaju zakoni, posebno oni koji su od interesa za evropski put i život njenih građana. Na to ukazuje i činjenica da se ni danas na Vijeću ministara nisu našli zakoni koji su uslov MMF-a, kao što je Zakon o akcizama i slično", navodi s eu saopćenju.

Poručuju da odbijaju izjave pojedinaca da se radi o bojkotu institucija, a posebno osuđuju trčanje za prizivanjem ''u pomoć'' međunarodnih institucija na koje su se pojedinci navikli u prošlosti da intervenišu u Bosni i Hercegovini.

Saopćenje potpisuju Nebojša Radmanović, Sredoje Nović i Dragutin Rodić.