{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klub SDP-a u Domu naroda poručio da neće podržati izmjene Krivičnog zakona FBiH

21.6.2018. u 13:00
303
37
Klub SDP-a u Domu naroda poručio da neće podržati izmjene Krivičnog zakona FBiH
303
Klub SDP-a u Domu naroda poručio da neće podržati izmjene Krivičnog zakona FBiH
Foto: N. G./Klix.ba
Klub Delegata SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH poručio je saopćenjem za javnost da neće podržati izmjene Krivičnog zakona FBiH, koje su izazvali dosta polemike u javnosti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Nakon obmane da se u slučaju izmjena krivičnog zakona radi o ispunjavanju EU standarda, te jasnog tumačenja OSCE i reakcije organizacije Transparency international, klub delegata SDP BiH u Domu naroda PF BiH neće podržati niti uvrštavanje izmjena zakona na dnevni red sjednice, a ni njegovo usvajanje", saopćeno je iz SDP-a.

Podsjetimo, čak 61 zastupnik na sjednici Predstavničkog doma je podržao. sporne izmjene Krivičnog zakona čije odredbe regulišu uzimanje mita te zloupotrebu službenog položaja radi ostvarivanja koristi. Izmjene zakona je predložila zastupnica PDA Elzina Pirić, a podržali su je zastupnici iz SDA, SDP-a, HDZ-a i SBB-a

"Danas je jasno da se radi se očiglednom pokušaju usvajanja privatnog zakona za privatne potrebe, bez bilo kakve stručne rasprave i to po skraćenom postupku, te stoga apsolutno ne želimo biti sudionici parlamentarnog desanta na pravosudni sistem i krivično zakonodavstvo", saopćeno je iz SDP-a.

Oni su pozvali predlagačicu zakona da ga povuče iz procedure, "te na taj način pošalje vrlo jasnu poruku da ne želi učestvovati u daljoj proceduri devastacije dostignutih normativnih standarda u djelima korupcije".

"Što se tiče SDP-a, još jednom vrlo jasno ističemo da ćemo iskoristiti sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju da zaštitimo dignitet i neovisnost pravosudnog sistema, posebno u segmentu zaštite zakonskih normi koje predstavljaju urušavanje, umjesto napredak u borbi protiv korupcije.

Mi smo cijeli svoj mandat pokazali istrajnost u usvajanju seta antikoruptivnih zakona i njihovo održivo finansiranje, gdje smo, nažalost, više puta proceduralno i finansijski opstruirani od strane vlade koja je uspjela suspendovati primjenu istih kompletan mandat, te na taj način vrlo jasno potvrdila da ne želi stvarnu borbu protiv korupcije", saopćili su.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: