BiH
15

Klub SDA za formiranje istražne komisije o postupcima SIPA-e u slučaju Mehmedović

FENA
Asim Sarajlić (Foto: Klix.ba)
Asim Sarajlić (Foto: Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dnevni red današnje sjednice uvrstio je kao posebnu tačku dnevnog reda zahtjev za formiranje istražne komisije oba doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja državnih organa u slučaju privođnja i zadržavanja poslanika SDA u Predstavničkom domu Šemsudina Mehmedovića.

Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu PSBiH predložio je zaključak da se formira istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje zakonitosti o postupanja Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u slučaju privođenja i zadržavanja poslanika Mehmedovića.

Ukoliko ova tačka dobije podršku u ovom domu, kazao je šef Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić, istražna komisija će imati zadatak da, imajući u vidu odredbe važećih zakona kao i sve okolnosti privođenja poslanika Mehmedovića, utvrdi da li je bilo nezakonitog i za ovakve slučajeve atipičnog postupanja SIPA-e i direktora SIPA-e Gorana Zubca.

"Istražna komisija je dužna da postupa u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma PSBiH te je ovlaštena da traži podatke od institucija BiH potrebne za rad, a institucije su dužne da tražene podatke dostave bez odgađanja. Komisija bi postupala hitno i izvještaje bi dostavljala Predstavničkom domu PSBiH", pojasnio je Sarajlić, zatraživši da ovo bude posebna tačka dnevnog reda.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirević potom je proglasio pauzu od deset minuta koju je zatražio Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a potom je Drago Kalabić, šef Kluba SNSD-a, pojasnio da će SNSD podržati formiranje ove komisije.

"Mi pristajemo i glasamo za ovu istražnu komisiju u nadi da ćemo dobiti kompletan materijal od SIPA-e i Tužilaštva BiH, i da možemo relevantno kazati da Mehmedović, po našem uvjerenju, iako to niko ne mora uvažiti, jeste ili nije kriv, ili ima tamo materijala za postupanje i slično", istaknuo je Kalabić.

Šef Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović najavio je da će i ovaj klub podržati fomriranje komisije kako bi se utvrdila cjelokupna istina, ali je dodao da će član SDP-a u toj komisiji insistirati da se istraže navodi koje je okrarakterizirao kao manipulaciju, a koju je plasirao predsjednik SDA Sulejman Tihić kazavši da iza ovog hapšenja stoji SDP.

Potom je citirao izjavu Tihića u kojoj je kazao da postoji mogućnost da je hapšenje Mehmedovića dio ponude SDP-a strankama iz Republike Srpske koji podrazumijeva, osim usvajanja nekih zakona, i hapšenja kadrova SDA.

Pojasnio je da je SDP namjeravao podnijeti krivičnu prijavu zbog ove izjave, ali je dodao da je formiranje istražne komisije dovoljno da se pored utvrđivanja istine u širem kontekstu demontiraju ove konstrukcije i manipulacije.

Pošireni kolegij Doma potom je postigao saglasnost da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti kao posebna tačka uvrsti formiranje istražne komisije oba doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja državnih organa u slučaju privođnja i zadržavanja Mehmedovića.