BiH
0

Formirana istražna komisija u slučaju Mehmedović

FENA
Šemsudin Mehmedović (Foto: Anadolija)
Šemsudin Mehmedović (Foto: Anadolija)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je imenovao na današnjoj sjednici istražnu komisiju za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih državnih organa u slučaju privođnja i zadržavanja poslanika SDA u Predstavničkom domu Šemsudina Mehmedovića.

Komisiju će činiti iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Fazlić, iz Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đugum, iz Kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH Niko Lozančić (HDZ BiH), iz Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Mirsad Mešić, iz Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić, iz Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević i uime mješovitog Kluba Zvonko Jurišić.

Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu PSBiH predložio je zaključak da se formira istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje zakonitosti o postupanja Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u slučaju privođenja i zadržavanja poslanika Mehmedovića.

Kako je ranije kazao šef Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić, istražna komisija će imati zadatak da, imajući u vidu odredbe važećih zakona kao i sve okolnosti privođenja poslanika Mehmedovića, utvrdi da li je bilo nezakonitog i za ovakve slučajeve atipičnog postupanja SIPA-e i direktora SIPA-e Gorana Zubca.

  • Istražna komisija je dužna da postupa u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma PSBiH te je ovlaštena da traži podatke od institucija BiH potrebne za rad, a institucije su dužne da tražene podatke dostave bez odgađanja. Komisija bi postupala hitno i izvještaje bi dostavljala Predstavničkom domu PSBiH - pojasnio je ranije Sarajlić.