|

Klub SDA: Forto nezakonito završava poslove za NEXE gdje je 8 mjeseci bio u sukobu interesa

Klub SDA: Forto nezakonito završava poslove za NEXE gdje je 8 mjeseci bio u sukobu interesa
51
Klix.ba
25.9.2019. u 09:49
61
komentara
51

dijeljenja
Klub SDA: Forto nezakonito završava poslove za NEXE gdje je 8 mjeseci bio u sukobu interesa Foto: M. O./Klix.ba
Zaključak o prijenosu koncesionih prava i obaveza između firmi NEXE i Amina Trade, ponovo je stavljen na dnevni red današnje sjednice SKS, ali i ovaj put bez potpune dokumentacije.
Podsjećamo da je ova tačka već jednom skinuta s dnevnog reda, zbog negativnog mišljenja Pravobranilaštva.

"Između ostalog, Pravobranilaštvo je potcrtalo da je, po Zakonu o koncesijama, obligatorno da firma NEXE mora dostaviti svu dokumentaciju o vlasništvu, a što je kao obavezu vrlo jasno potvrdio i ministar finansija KS Amel Kovačević – ali firma NEXE to nikad nije dostavila. Unatoč tome što zakon i zahtjevi Pravobranilaštva KS nisu ispoštovani, bivši direktor firme NEXE a sadašnji premijer KS Edin Forto uporno gura prijenos ove koncensije. To je potpuno alarmantna činjenica, zbog koje je sada potrebno usmjeriti puni fokus javnosti na ovaj slučaj. Zašto premijer želi ispod stola završiti ovo za svoju bivšu firmu", ističu iz SDA.

Opoziciona SDA tvrdi da se kroz materijale, tj. kroz izvod, koji je za potrebe današnje sjednice dostavila firma NEXE, vrlo jasno se vidi da je Forto sve do jula 2015. bio direktor, kada je umjesto njega postavljeno novo lice za direktora te firme.

"Ako se sjetimo da je u novembru 2014. Forto izabran u Skupštinu KS, to znači da je sve do jula 2015. istovremeno bio i kantonalni zastupnik i direktor privatne firme, što znači da je 8 mjeseci bio u sukobu interesa! Zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH (član 4, tačka 3. i 4.) jasno kaže da ne možete biti izabrani dužnosnik i direktor privatne firme, te da morate u roku od tri dana podnijeti ostavku na jednu od pozicija. Forto je kršio tu odredbu čak 8 mjeseci, za što nikada nije snosio odgovornost! Naglašavamo i da je u tom periodu bio profesionaliziran u Skupštini KS, Domu naroda, i postavlja se pitanje – je li istovremeno primao platu i od države i od firme? Navedene činjenice potpuno diskreditiraju premijera KS Edina Fortu. Činjenica da je premijer bio u sukobu interesa, da je lagao o tome, i da sada pokušava protivno Zakonu da završi posao za svoju bivšu firmu, predstavlja prvorazredni skandal koji ne smije proći bez utvrđivanja odgovornosti", navodi se u saopćenju SDA.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...