BiH
3

Klub novinara Banja Luka: Političari stvaraju atmosferu u kojoj se novinari pretvaraju u lake mete

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Klub novinara Banja Luka najoštrije je osudio jučerašnja tri napada na novinarske ekipe koji su se desili u Banjoj Luci na protestima i još jednom upozorio političare da ne stvaraju atmosferu u kojoj se novinari pretvaraju u lake mete i u kojoj su mogući najgrublji obračuni – verbalni i fizički – sa novinarima koji samo rade svoj posao.

"Klub novinara Banja Luka najoštrije osuđuje prijetnje koje je sekretar košarkaškog kluba 'Mladi Krajišnik' i aktivista SNSD-a u Banjoj Luci Brane Čovičković na društvenim mrežama izrekao novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću.

Čovičković se nije slagao sa Kovačevićevim načinom izvještavanja o protestima u Banjoj Luci i to je bio direktan povod za obračun. Klub novinara smatra da su brutalne uvrede koje je Čovičković iznio na račun Kovačevića direktna prijetnja nasiljem i poziva nadležne institucije da zaštite novinara i cijeli slučaj do detalja ispitaju. Policija je procijenila da u ovom slučaju nema elemenata krivične odgovornosti, iako je Kovačević uredno prijavio prijetnju. Klub novinara Banja Luka osuđuje ovakvo ponašanje policije i poziva ih da zaštite novinare, bez obzira na to kojoj medijskoj kući pripadaju", stoji u saopćenju Kluba novinara Banja Luka.

Tokom izvještavanja sa mitinga na Trgu Krajine u više navrata građani su verbalno napali i novinarku BN televizije Daninu Milaković i snimatelja Pavla Ivanovića, dok je BN TV nazivana „neprijateljima“.

Klub novinara smatra da su za ovakav odnos građana prema jednoj TV kući zaslužne političke elite koje konstantno targetiraju pojedine medije i stvaraju negativnu atmosferu prema tim kućama i njihovim novinarima u javnosti.

"Klub novinara poziva sve političare u RS da rade svoj posao i ne miješaju se u uređivačke politike medija u Republici Srpskoj, niti da ih nazivaju nepoželjnima i neprijateljima. Za svaki novi sličan napad smatraćemo odgovornima upravo one političare koji kreiraju takvu atmosferu.

Klub novinara oštro osuđuje i napad na novinara zagrebačkog RTL-a Petra Panjkotu koga je nepoznata osoba na Trgu Krajine udarila nakon što se, po završetku mitinga, uključivao uživo u program svoje medijske kuće. Smatramo da je ovim neodgovornim činom pojedinca u region poslata loša slika o Banjoj Luci koja važi za gostoljubiv grad u koji su dobrodošli, ne samo novinari, već i svi građani susjednih zemalja", zaključeno je u saopćenju.