BiH
12

Klub novinara Banja Luka: Lukač tvrdi da Vasković podriva i ruši institucije RS-a i MUP RS-a

Klix.ba
Klub novinara Banja Luka oglasio se saopćenjem za medije u vezi sa današnjom izjavom ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača u kojem komentariše pisanje novinara Slobodan Vaskovića o dešavanjima u Banjoj Luci tokom protesta Saveza sindikata RS-a sjednice Narodne skupštine RS-a. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

Klub novinara Banja Luka smatra neprimjerenim današnji javni nastup i optužbe ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača u kojima se navodi da "Slobodan Vasković preko svoga bloga poziva na rušenje institucija i podriva institucije Republike Srpske, a naročito MUP RS".

Klub novinara podsjeća ministra Dragana Lukača da, ukoliko smatra da su navodi koje Slobodan Vasković iznosi na svom blogu neutemeljeni i neargumentovani, zaštitu može zatražiti u skladu sa zakonom o zaštiti od klevete umjesto što nečije pisanje kvalifikuje kao podrivanje institucija RS-a.

Klub novinara smatra da je ugrožena lična bezbjednost Slobodana Vaskovića i poziva institucije da mu pruže zaštitu, jer bi svaki verbalni ili bilo kakav drugi eventualni napad na njega sada mogao biti doveden u vezu upravo sa optužbama ministra Dragana Lukača.

Klub novinara osuđuje svako neargumentovano pisanje i iznošenje neistinitih navoda u javnosti i predstavnike novinarske zajednice podsjeća na obavezu strogog poštovanja etičkih kodeksa, a institucije Republike Srpske poziva da poštuju građanska prava svakog pojedinca i pravo na javno i slobodno iznošenje mišljenja, saopćeno je iz Kluba novinara Banja Luka.