Vijeće naroda
0

Klub Bošnjaka traži ukidanje smrtne kazne u Republici Srpskoj

FENA
Banski dvor Banja Luka (Ilustracija: Shutterstock)
Banski dvor Banja Luka (Ilustracija: Shutterstock)
Sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kao legitimni podnosioci, podnijeli su Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Ustava Republike Srpske koji se odnosi na smrtnu kaznu.

Zahtjev Evropske komisije je da se ukine ovakav oblik kažnjavanja, a takva ustavna odredba postoji još jedino u Ustavu bosanskohercegovačkog entiteta.

U izjavi za Fenu jedan od potpisnika apelacije Dževad Mahmutović pojasnio je da ovaj zahtjev temelje na odredbama Ustava BiH i Aneksa I, koji se tiče ljudskih prava, prema kojima je ovakva odredba entitetskog Ustava u suprotnosti s državnim Ustavom.

"Ustav BiH zbog posljedica rata i uvjeta u kojima je nastao garantira maksimalnu zaštitu ljudskih prava i primjenu Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u potpunosti u BiH dajući još prednost u odnosu na ostale zakonske propise", dodao je Mahmutović.

Kako je istaknuo u posljednjem Mišljenju Evropske komisije o spremnosti BiH za otvaranje pregovora sa evropskom unijom o pristupanju, jedna od preporuka koje BiH treba uraditi je ukidanje odredbe o smrtnoj kazni.

"Nismo imali bilo kakav drugi mehanizam za postupanje u tom smislu te smo se obratili Ustavnom sudu BiH", kazao je Mahmutović.

Također, podsjetio je da je ova odredba Ustava Republike Srpske bila predmet akta koji je sadržavao 30-ak amandmana na Ustav RS-a, ali tada predstavnici Bošnjaka u Vijeću naroda nisu pristali na promjenu Ustava na takav način.

Zatražili su da se glasa pojedinačno o svakom od amandmana te bi ovaj amandman, tvrdi Mahmutović, dobio podršku Bošnjaka, ali na to se nije pristalo.

"Taj "paket" amandmana sadržavao je niz drugih promjena Ustava kojima bi se dodatno pogoršao status ljudskih prva i položaj Bošnjaka u tom entitetu zbog čega za nas to nije bilo prihvatljivo", istaknuo je bošnjački delegat.

Nakon Mišljenja Evropske komisije Klub Bošnjaka bio je optužen da opstruira izmjenu te ustavne odredbe zbog čega je sedam bošnjačkih predstavnika u Vijeću naroda RS-a podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Mahmutović je izrazio nadu da će Ustavni sud BiH prihvatiti ovu apelaciju te da će u skladu s pravilima postupati hitno u ovom predmetu kako bi ove neustavne odredbe izbrisali iz Ustava RS-a.

"Na taj način zaustavilo bi se daljnje narušavanje međunarodnog ugleda BiH i njenih entiteta te prava i sloboda njenih građana", zaključio je u izjavu za Fenu delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske i potpisnik apelacije Dževad Mahmutović.