Nisu dovoljno zastupljeni
44

Klub Bošnjaka iz Stoca traži pomoć OHR-a i OSCE-a za ukidanje diskriminacije

G. Š.
Stolac (Foto: G. Š./Klix.ba)
Stolac (Foto: G. Š./Klix.ba)
Klub Bošnjaka u Opštinskom vijeću Stolac zatražio je od OHR-a, OSCE-a i stranih ambasada konkretniji angažman na ukidanju sistemske diskriminacije, uspostavljanju demokratskih odnosa i vladavine prava u općini Stolac.

"Danas smo se obratili Uredu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, OSCE-u te ambasadama država članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH s nadom da će se međunarodna zajednica aktivno uključiti u rješavanje pitanja izbora predsjednika Općinskog vijeća kao i drugih nagomilanih problema s kojima se uslijed sistemske diskriminacije suočavaju Bošnjaci Stoca", navode iz Kluba Bošnjaka.

Ističu da je disproporcionalna zastupljenost Bošnjaka u općinskoj administraciji i ostalim javnim preduzećima. Naglašavaju da ignorantski odnos spram projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta..., koji su u interesu Bošnjaka, ali ne i protiv interesa bilo kojeg drugog naroda, su samo neki od primjera konzistentnosti ovakvog odnosa.

"Na iznalaženju rješenja, odnosno, putu izlaska iz dugotrajne krize u odnosu lokalne vlasti prema populaciji čiji smo politički predstavnici, spremni smo, između ostalog, i na konstruktivan dijalog s vladajućom većinom", poručuje Klub Bošnjaka iz Općinskog vijeća Stolac.