BiH
0

Kljajčin se ne osjeća odgovornim za teško stanje u zdravstvu RS-a

FENA
Goran Kljajčin (Foto: Glas Srpske)
Goran Kljajčin (Foto: Glas Srpske)
Iako su neizmirene obaveze Fonda zdravstva Republike Srpske veće od 330 miliona, a godišnje toj ustanovi nedostaje 127 miliona, njen direktor Goran Kljajčin tvrdi da se ne osjeća odgovornim za teško stanje u zdravstvu tog bh. entiteta.

Priznaje, ipak, da je situacija u tom fondu ozbiljna.

"Zdravstvo u RS i zdravstveno osiguranje u RS nisu u kolapsu, ali očekujemo da s obzirom na niske stope naplate osiguranja, ekonomsku krizu i pad doprinosa, da može doći do velikih problema", rekao je Kljajčić i izrazio nadu da će se u narednih mjesec dana razmotriti ta situacija i poduzeti neophodne mjere.

Kljajčin je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da oblast zdravstvenog sistema u RS nije dobro pozicionirana u budžetu RS te da i putem sačinjene analize o stanju u toj oblasti žele da se promjene uslovi kako bi se zdravstvo, kako kaže, moglo razvijati, uz redovne plate zaposlenih i druge obeveze.

On predlaže da se hitno napravi racionalizacija u zdravstvu te da se preispita broj zaposlenih u ustanovama u toj oblasti i to onih koji nisu medicinski radnici.

"Imamo višak određenog broja radnika, dupliranja dijagnostika i drugog i tu se mora izvršiti racionalizacija. Imamo predimenzionirane zdravstvene kapacitete i ljudske resurse", naveo je Kljajčin.

Najavljuje da će Vladi RS predložiti mjere za izlaz iz teškog stanja u zdravstvu, a koje podrazumijevaju i zabranu zapošljavanja u svim bolnicama bez saglasnosti Fonda, kao i formiranje posebnog tima koji bi radio na osiguranju stabilnosti zdravstvenog sistema.

Inače, analiza održivosti obaveznog zdravstvenog osiguranja u RS pokazala je da prihodi od doprinosa padaju zabrinjavajućom brzinom.

U odnosu na planirano, samo za pola godine manji su za 15 miliona, a neizmirene obaveze dostigle su 333 miliona KM.